ΗΠΑ: Έρχεται και δεύτερο νομοσχέδιο για μείωση φορολογίας στη μεσαία τάξη

ΗΠΑ: Έρχεται και δεύτερο νομοσχέδιο για μείωση φορολογίας στη μεσαία τάξη

Οι Ρεπουμπλικάνοι προγραμματίζουν την ψήφιση ενός δεύτερου νομικού πλαισίου φορολογικών μειώσεων μέσα στο 2018, προκειμένου να ενισχύσουν την προεκλογική πολιτική δυναμική τους σύμφωνα με το “Politico.”

Στην χειρότερη περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους Δημοκρατικούς, αναγκάζοντας τους να καταψηφίσουν τις προτεινόμενες μειώσεις φορολογίας, ώστε να εκτεθούν πολιτικά.

Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο επενδύει πολιτικά στις προσπάθειες που γίνονται ώστε οι προσωρινές μειώσεις στην φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, να γίνουν μόνιμες, σύμφωνα με πηγές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τόσο στην Γερουσία, όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η στρατηγική αυτή, θα ενδυναμώσει την προεκλογική εικόνα του κόμματος, ως τον πραγματικό υπερασπιστή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας την πολιτική δυναμική των Ρεπουμπλικάνων στο δύσκολο πολιτικά 2018 και υπό την πίεση της διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, για το Κογκρέσο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην μείωση της φορολογίας εξυπηρετεί τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Οι Δημοκρατικοί θα πιεστούν να υποστηρίξουν τον μόνιμο χαρακτήρα των μειώσεων στην φορολογία των φυσικών προσώπων, συμπράττοντας σε μία πολιτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο κι ενώ η ρεπουμπλικανική ηγεσία έχει ως κεντρικό στόχο των προσπαθειών της, την διατήρηση του πολιτικού ελέγχου τόσο στην Γερουσία, όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη μεριά, θεωρείται πιο πιθανό ότι οι Δημοκρατικοί θα καταψηφίσουν τον μόνιμο χαρακτήρα των φορολογικών μειώσεων, οπότε, στην περίπτωση αυτή, θα χαρακτηριστούν ως εχθροί της μεσαίας τάξης, διευκολύνοντας την πρόσβαση των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων στους Αμερικανούς ψηφοφόρους των μεσαίων οικονομικά εισοδημάτων. “Μπορείτε να φανταστείτε τους Δημοκρατικούς να καταψηφίζουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Εννοώ, πως θα μπορέσουν να εξηγήσουν κάτι τέτοιο; Νομίζω ότι θα βρεθούν σε μια πολύ δύσκολη θέση. Θα αναγκαστούν να το υποστηρίξουν,” τόνισε με έμφαση ο John Cornyn, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, που εκλέγεται στο Τέξας.

Η προσέγγιση των Ρεπουμπλικάνων για την μονιμοποίηση των μειώσεων στην φορολογία των φυσικών προσώπων, έχει ένα καθαρά πολιτικό κίνητρο, καθώς δεν ενεργοποιούν την διαδικασία ψήφισης ενός τέτοιου νομοσχεδίου μέσω της απλής πλειοψηφίας, όπως έκαναν με την ψήφιση του αρχικού φορολογικού νομοσχεδίου, τον Δεκέμβριο του 2017.

Από την πλευρά τους, τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, δεν εξετάζουν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, Mitch McConnell έχει επίγνωση των δυσκολιών του αριθμητικού συσχετισμού των εδρών στην Γερουσία, με τους Ρεπουμπλικάνους να χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφους από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να συμπληρώσουν την απαιτούμενη προϋπόθεση των 60 θετικών ψήφων.

Έτσι, το πολιτικό βάρος της όλης κίνησης γύρω από την εδραίωση της φορολογικής μεταρρύθμισης στον τομέα του προσωπικού εισοδήματος, μετατοπίζεται στους Δημοκρατικούς, ενώ το πολιτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ αποκτά σταδιακά προεκλογικά χαρακτηριστικά, για την διεξαγωγή των εκλογών του Νοεμβρίου.

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή των Ρεπουμπλικάνων αποδεικνύει την πολιτική απόγνωσή τους, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Στο επίπεδο της διαμόρφωσης νέων αριθμητικών συσχετισμών στην Γερουσία, είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα έδρες που σήμερα ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, είναι ανοιχτές προς διεκδίκηση από τους Ρεπουμπλικάνους, σε πολιτείες στις οποίες νίκησε ο πρόεδρος Donald Trump, στις προεδρικές εκλογές του 2016. “Είναι ότι καλύτερο μπορούν να κάνουν. Παίζουν το χαρτί της φορολογίας και είναι το μόνο που έχουν,” σχολίασε από την μεριά του, το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Γερουσία Dick Durbin.

Το πολιτικό στοίχημα που βάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμάται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση προεκλογικά τους υποψηφίους των Δημοκρατικών στις επίμαχες πολιτείες, αλλά και τις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες, αγγίζοντας ένα οικονομικά ευαίσθητο θέμα για την μεσαία τάξη των Αμερικανών εργαζόμενων.

Ένας ουσιαστικός λόγος για τον οποίο οι Δημοκρατικοί ήταν αρνητικοί απέναντι στο αρχικό φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν ότι αυτό περιελάμβανε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τον μέσο Αμερικανό πολίτη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις μόνιμων μειώσεων στην φορολογία για τις εταιρικές κοινοπραξίες. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την τακτική της αντιστροφής του πολιτικού επιχειρήματος, υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί ήταν σωστοί τον Δεκέμβριο, ενώ στην περίπτωση που αρνηθούν να ψηφίσουν το νέο νομοσχέδιο μονιμοποίησης των φορολογικών αλλαγών θα κατηγορήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, για πολιτική υποκρισία.

“Ακούμε τα παράπονα των Δημοκρατικών να μας λένε 'τα φυσικά πρόσωπα αξίζουν έναν μόνιμο χαρακτήρα μέτρων, ώστε να μην βρεθούν στην συνέχεια, αντιμέτωπα με φορολογικές αυξήσεις.' Νομίζω ότι υπάρχει μία ευρεία υποστήριξη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που λέει, 'Ναι συμφωνούμε μαζί σας!” Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Tom Reed που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και συμμετέχει στην επιτροπή Οικονομικών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, ενώ εκλέγεται στη Νέα Υόρκη.

Ο Δημοκρατικός Richard Neal που συμμετέχει στην ίδια επιτροπή, δήλωσε από την πλευρά του, ότι δεν υπάρχει τρόπος για τον ίδιο να υποστηρίξει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, “επειδή οι φορολογικές μειώσεις ευνοούν στην πλειοψηφία τους, τους ανθρώπους με τα υψηλότερα φορολογικά εισοδήματα.”

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι διακηρύσσουν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θ' αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής τους εκστρατείας, προκειμένου να διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που έχουν τόσο στην Γερουσία, όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έχει πολιτικά ενθαρρυνθεί από την υψηλή δημοφιλία των αλλαγών στον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, άλλες μελέτες αναφέρουν ότι θα πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη, ώστε τα μέτρα μείωσης της φορολογίας να ωφελήσουν την μεσαία τάξη.

“Η απόδειξη είναι στο τσεκ πληρωμής. Αυτό είναι ένα μήνυμα στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Thom Tillis αναδεικνύοντας τις πολιτικές προθέσεις των Ρεπουμπλικάνων για την προεκλογική ανάδειξη του φορολογικού νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Trump δεν κρατάει μυστική την επιθυμία του, για την ενεργοποίηση από το Κογκρέσο της “δεύτερη φάσης” προώθησης των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, μέσα στο 2018. Στην διάρκεια εκδήλωσης της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για την συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ των κινήσεων του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin Brady για την παρασκηνιακή κατάρτιση του δεύτερου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η πολιτική βαρύτητα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, γίνεται ακόμη πιο σημαντική για τους Ρεπουμπλικάνους, προκειμένου ν' αντισταθμίσουν πολιτικά ενδεχόμενες αρνητικές αποκαλύψεις από την έρευνα του ειδικού ανακριτή Robert Mueller για την Ρωσία, αλλά και τις δίκες του πρώην πρόεδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, Paul Manaford, την περίοδο της κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι προκλήσεις για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συνεχίζονται, καθώς η προτίμηση του προέδρου Trump στην επιβολή δασμολογικών μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, έχει χαρακτήρα αύξησης της φορολογίας για τα οικονομικά εισοδήματα του μέσου Αμερικανού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ