ΗΠΑ: Επίσημες κατηγορίες σε 3 Βορειοκορεάτες για τις κυβερνοεπιθέσεις WannaCry και Sony

ΗΠΑ: Επίσημες κατηγορίες σε 3 Βορειοκορεάτες για τις κυβερνοεπιθέσεις WannaCry και Sony

Τρεις Βορειοκορεάτες υπήκοοι κατηγορήθηκαν επίσημα απο τις αμερικανικές αρχές για την κυβερνοεπίθεση στη Sony Pictures Entertainment 2014 και ένα ευρύ φάσμα σχεδίων για κλοπή περισσότερων του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από τράπεζες και εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι εργάζονταν για λογαριασμό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βόρειας Κορέας που ονομάζεται Reconnaissance General Bureau ή RGB. Το γραφείο είχε την έδρα του στην Πιονγιάνγκ, αλλά οι τρεις άνδρες εργάστηκαν από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι τρεις προγραμματιστές σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν μέρος μιας ομάδας χάκερ που βοήθησε στη διεξαγωγή της κυβερνοεπίθεσης στη Sony το 2014.

Η οργή του βορειοκορεατικού καθεστώτος κατά της εταιρείας προέρχεται από το γεγονός ότι χρηματοδότησε τη δημιουργία ταινίας στην οποία σατιρίζεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μέσω της ιστορίας δημοσιογράφων οι οποίοι καταφέρνουν να του πάρουν συνέντευξη.

Οι Αμερικάνοι εισαγγελείς θεωρούν υπεύθυνη τη Βόρεια Κορέα για την κυβερνοεπίθεση που έγινε γνωστή με την ονομασία WannaCry, η οποία προκάλεσε τεράστια προβλήματα στους υπολογιστές νοσοκομείων, τραπεζών και άλλων εταιρειών σε όλη την υφήλιο το 2017.

"Το εύρος της εγκληματικής συμπεριφοράς από τους χάκερ της Βόρειας Κορέας είναι εκτεταμένο και μακροχρόνιο, και το φάσμα των εγκλημάτων που διέπραξαν είναι συγκλονιστικό", ανέφερε σε δήλωση ο εεισαγγελέας της Κεντρικής Περιφέρειας της Καλιφόρνια. 

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο της οποίας το καθεστώς προσπάθησε να κλέψει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τράπεζες από πολλές χώρες, όπως το Βιετνάμ, το Μεξικό και τη Μάλτα.