ΗΠΑ: Επέβαλαν κυρώσεις στον στρατό και στο κυβερνών κόμμα της Ερυθραίας για την εμπλοκή στη σύρραξη στην Αιθιοπία

ΗΠΑ: Επέβαλαν κυρώσεις στον στρατό και στο κυβερνών κόμμα της Ερυθραίας για την εμπλοκή στη σύρραξη στην Αιθιοπία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε χθες Παρασκευή κυρώσεις στον στρατό και στο κυβερνών κόμμα της Ερυθραίας, εξαιτίας του ρόλου των ένοπλων δυνάμεων της αφρικανικής χώρας στην αιματηρή ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Αιθιοπία.

Συγκεκριμένα η Ουάσινγκτον καταδικάζει «τον συνεχιζόμενο ρόλο που διαδραματίζουν ερυθραίοι παράγοντες στη βία στη βόρεια Αιθιοπία, που υπονόμευσε τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του κράτους αυτού και προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε η Άντρεα Γκάκι, η υπεύθυνη για τις κυρώσεις στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Η αποσταθεροποιητική παρουσία της Ερυθραίας στην Αιθιοπία παρατείνει τη σύρραξη», συμπλήρωσε σε δική του, χωριστή ανακοίνωση ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που εμπλέκουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ερυθραίας σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τον τρόπου που δρουν τα αντιμαχόμενα μέρη ανεξαιρέτως.

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μπλίνκεν αξίωσε όλες οι μονάδες του στρατού της Ερυθραίας που έχουν αναπτυχθεί στην Αιθιοπία να αποχωρήσουν άμεσα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα ταξιδέψει υπόψιν την επόμενη εβδομάδα στην Κένυα. Η ένοπλη σύρραξη στην Αιθιοπία θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει.

Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η ειρήνη, η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις τόσο στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας, όσο και στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), όπως προειδοποίησε.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν βάζουν στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, τον στρατό, το κόμμα PFDJ του προέδρου της Ερυθραίας, του Ησαΐα Αφουέρκι, καθώς και δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Εντούτοις, η χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής είναι ήδη πρακτικά απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο.

Τυχόν πόροι των στόχων των κυρώσεων σε αμερικανική δικαιοδοσία θα δεσμευθούν, ενώ στους αμερικανούς πολίτες και στις αμερικανικές εταιρείες ουσιαστικά θα απαγορευθεί κάθε συναλλαγή μαζί τους.

Αξίζει να επισυημανθεί ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κάνουν συχνά δυσκολότερες τις επιχειρηματικές δοσοληψίες για τα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, που μπαίνουν στο στόχαστρο, αφού οι περισσότερες τράπεζες και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να υποστούν τις συνέπειες της παραβίασής τους.