ΗΠΑ: Δύο έδρες προς διεκδίκηση για τους ρεπουμπλικάνους μετά την παραίτηση γερουσιαστών

ΗΠΑ: Δύο έδρες προς διεκδίκηση για τους ρεπουμπλικάνους μετά την παραίτηση γερουσιαστών

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Thad Cochran από το Μισισίπι που προεδρεύει της πανίσχυρης Επιτροπής Χορηγήσεων στην Γερουσία, αναμένεται να παραιτηθεί την 1η Απριλίου επικαλούμενος λόγους υγείας, μεταδίδει το CNN.

Σε πολιτικό επίπεδο η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι δύο έδρες της πολιτείας θα καλυφθούν από τους υποψηφίους που θα τις διεκδικήσουν και θα εκλεγούν στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

“Λυπάμαι που η υγεία μου είναι μία διαρκής πρόκληση. Έχω την πρόθεση να εκπληρώσω τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβα έναντι των ανθρώπων του Μισισίπι, αλλά κι έναντι της Γερουσίας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των χορηγήσεων για το 2018. Αμέσως μετά, θα παραιτηθώ επίσημα από την Γερουσία των ΗΠΑ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Cochran.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, στο Μισισίπι θα υπάρχουν δύο άδειες έδρες της Γερουσίας προς διεκδίκηση στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Chris McDaniel, που ηττήθηκε από τον Cochran στον προκριματικό κύκλο του 2014 ότι θα είναι υποψήφιος για την διεκδίκηση του τοπικού εκλογικού χρίσματος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, απέναντι στον γερουσιαστή Roger Wicker.

Όποιος από τους δύο προκριθεί για την συμμετοχή του στις εκλογές και κερδίσει την έδρα, θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι την τυπική ολοκλήρωση της θητείας του Cochran το 2020.

Μετά την ανακοίνωση του Cochran ο McDaniel τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και τόνισε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές σχετικά με το πολιτικό του μέλλον. “Έχω επικεντρώσει την προσοχή μου στον προεκλογικό μου αγώνα κατά του Roger Wicker. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι καθώς προσπαθούμε να καθορίσουμε τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι το Μισισίπι θα εκλέξει συντηρητικούς στην Γερουσία των ΗΠΑ”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο McDaniel.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας Phil Bryant θα προχωρήσει σε διορισμό αντικαταστάτη του Cochran προκειμένου η έδρα στην Γερουσία να μην είναι κενή μέχρι τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα των υποψηφίων για την επιλογή αυτή από τοπικούς αξιωματούχους.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους στον προκριματικό κύκλο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% των ψήφων, τότε θα διεξαχθεί επαναληπτικός προκριματικός κύκλος.

Ο Bryant δεν ενδιαφέρεται να πάρει ο ίδιος την έδρα παρά το γεγονός της θετικής παρότρυνσης που έχει από τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Mitch McConnell, αλλά κι από τον πρόεδρο Trump στην περίπτωση που ο Cochran όντως παραιτηθεί.

Ο 80χρονος Cochran διανύει την έβδομη κοινοβουλευτική θητεία του στην Γερουσία, ενώ τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Ο ίδιος απουσίασε από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας, το φθινόπωρο.

Η έδρα του Cochran θα πρέπει να καλυφθεί προσωρινά αμέσως μετά την παραίτησή του, καθώς οι ενεργοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές μειώνονται στους 50.

Φωτογραφία: Ιntime

Φωτογραφία: AP