ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2022η
Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

ΗΠΑ: Διακομματική πρωτοβουλία κατά ενδεχόμενης μελλοντικής εξόδου της χώρας από το ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Διακομματική πρωτοβουλία κατά ενδεχόμενης μελλοντικής εξόδου της χώρας από το ΝΑΤΟ
APimages

Δεκαπέντε Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές των ΗΠΑ κατέθεσαν σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει σε οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει τη χώρα από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει την έγκριση της Γερουσίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, είναι μια νέα έκδοση ενός παρόμοιου μέτρου που ψήφισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά ποτέ δεν εξετάστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας, που τότε ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αν ένας πρόεδρος επιχειρήσει να αποσύρει τη χώρα από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση της Γερουσίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα απαγορευτεί η χρηματοδότηση για μια τέτοια κίνηση και θα εξουσιοδοτείται το Νομικό Σύμβουλο του Κογκρέσου να προσφύγει κατά της κυβέρνησης στο δικαστήριο.

«Αυτό το νομοσχέδιο εκφράζει την σαφή υποστήριξη του Κογκρέσου για τη συνεχιζόμενη αξία του ΝΑΤΟ και αποσαφηνίζει ότι κανένας πρόεδρος που ενεργεί μόνος του δεν μπορεί να αποκόψει τους δεσμούς της συμμαχίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής Τιμ Κάιν, ένας από τους βασικούς εισηγητές του νομοσχεδίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν επικριτικός έναντι του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ ότι δεν πλήρωναν το δίκαιο μερίδιό τους, χαρακτηρίζοντας τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ξεπερασμένη ενώ είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο προσκήνιο αυτό το μήνα καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ είχαν έκτακτες συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα με θέμα τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Με τις αυξανόμενες ανατρεπτικές επιθετικές ενέργειες της Μόσχας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αποσύρει τη χώρα από το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμβουλή και τη συναίνεση της Γερουσίας», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ένας άλλος από τους βασικούς εισηγητές του νομοσχεδίου.

Ο Κέιν και ο Ρούμπιο συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Άλλοι εισηγητές του νομοσχεδίου είναι τρεις Ρεπουμπλικάνοι, εννέα Δημοκρατικοί και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου είναι αισιόδοξοι για τις πιθανότητες αυτό να λάβει την έγκριση της Γερουσίας και να γίνει νόμος, με δεδομένη την πρόσφατη έκφραση ισχυρής υποστήριξης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τη συμμαχία. Οι Δημοκρατικοί έχουν ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ