ΗΠΑ: Διακομματική πρόταση για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το νέο πακέτο στήριξης

ΗΠΑ: Διακομματική πρόταση για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το νέο πακέτο στήριξης

Μία ομάδα 50 μελών του Κογκρέσου, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ένα διακομματικό νομοσχέδιο σχετικά με το πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας ύψους 1,5 τρις. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών, που διαρκεί έναν μήνα περίπου.

Η ομάδα, που περιλαμβάνει μέλη και των δύο κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι εργάζεται τις τελευταίες έξι εβδομάδες προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της οικονομικής βοήθειας.

«Πρόκειται απλώς για ένα πλαίσιο, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε στο CNBC ο Τζος Γκοτάιμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών της ομάδας.

Η πρόταση περιλαμβάνει άλλον έναν γύρο επιταγών προς τους Αμερικανούς, 500 δις. δολάρια για τις τοπικές αρχές και τα επιδόματα ανεργίας, και επέκταση των δαπανών πέρα από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ενώ απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες για τις εκλογές του Νοεμβρίου, η ανησυχία των βουλευτών αυξάνεται σχετικά με την αδυναμία του Κογκρέσου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο τόνωσης που θα προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς και στην οικονομία, που παραπαίει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Λευκού Οίκου, της επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κατέληξαν σε αδιέξοδο στις αρχές Αυγούστου, και η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών αγγίζει τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Δημοκρατικοί ζητούν δαπάνες ύψους 2,2 τρις. δολαρίων, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει διατεθειμένος να δεχτεί μέχρι 1,3 τρις. δολάρια.