Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τη συμφωνία με την Τουρκία για τον πάστορα Μπράνσον

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε την είδηση ότι η Ουάσιγκτον έχει έρθει σε συμφωνία με την Άγκυρα για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, με αντάλλαγμα ενδεχομένως την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ανέφερε πως δεν έχει καμία γνώση για την ύπαρξη κάποιας σχετικής συμφωνίας, όπως είχαν μεταδώσει αμερικανικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η κα Νάουερτ  απάντησε: «Δεν γνωρίζω τίποτα. Αυτό είναι όλο – μπορώ μόνο να μιλήσω για όσα γνωρίζω και για το τι κάνουμε σε αυτό το κτίριο (το Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Υπάρχει μια δικαστική διαδικασία που θα διεξαχθεί αύριο (σ.σ. σήμερα). Υπάρχει μια νομική διαδικασία που εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη. Θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τον Πάστορα και την οικογένειά του σε αυτή την ακροαματική».

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον, του οποίου η φυλάκιση και κατόπιν ο κατ'' οίκον περιορισμός του βρίσκονται στο επίκεντρο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης στη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, προσάγεται εκ νέου σήμερα ενώπιον τακτικού δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα, όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Η Χέδερ Νάουερτ σημείωσε ακόμα πως «όπως όλοι γνωρίζετε, την περίπτωση Μπράνσον την παρακολουθεί πολύ, πολύ στενά ολόκληρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο πάστορας Brunson βρίσκεται σε κατ' οίκο περιορισμό και πριν ήταν στη φυλακή για πάρα πολύ καιρό. Ο υπουργός  Εξωτερικών Μ. Πομπέο μίλησε προχθές για την υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον (...) Όπως είπε, το σωστό που πρέπει να κάνουν οι Τούρκοι είναι να απελευθερώσουν τον Πάστορα. Το ανθρωπιστικό πράγμα έχει να κάνει η Τουρκία είναι να τον απελευθερώσει. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα πως ο Μπράνσον και η σύζυγός του θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσει της Τουρκίας με τις ΗΠΑ».