ΗΠΑ: Δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2

ΗΠΑ: Δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι δεν θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της βασικής εταιρείας που συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ο οποίος συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία και έχει διχάσει Βερολίνο και Ουάσινγκτον.

“Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα καταδεικνύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης του (Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν) προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, σύμφωνα με την υπόσχεση του προέδρου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους συμμάχους και εταίρους μας στην Ευρώπη, ένα ζήτημα δημόσιας ασφάλειας”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοινώνοντας την απόφαση των ΗΠΑ.

“Η αντίθεσή μας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι απαρέγκλιτη”, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν. Όμως “αν και δεν συμφωνούμε πάντα, οι συμμαχίες μας παραμένουν ισχυρές”.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει ότι αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε πολλές ρωσικές οντότητες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, όμως εξαίρεσε από τις κυρώσεις την εταιρεία Nord Stream 2 AG, μια θυγατρική της ρωσικής Gazprom που έχει την έδρα της στην Ελβετία και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Γερμανός Ματίας Βάρνιγκ.

Οι εξαιρέσεις αυτές από τις κυρώσεις “είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ”, υπογράμμισε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου τα οποία το 2019 ψήφισαν νομοσχέδιο που αναγκάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού αυτού.

Η επιβολή κυρώσεων στην Nord Stream 2 AG “θα επηρέαζε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, την ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους”, συνέχισε ο ίδιος, με το Βερολίνο να επιμένει ότι η κατασκευή του αγωγού αυτού είναι “απαραίτητη” και να θεωρεί “τις αμερικανικές κυρώσεις ως παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις”.

Η Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης τις οποίες παρακάμπτει ο Nord Stream 2 “εξακολουθούν να ζητούν επίμονα από τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στο σχέδιο του αγωγού, όμως δεν είναι όλες υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών οντοτήτων ή προσώπων”, σχολίασε ο Μπλίνκεν.

“Δώρο στον Πούτιν”

Πριν καν την επίσημη ανακοίνωση της εξαίρεσης της Nord Stream 2 AG από τις αμερικανικές κυρώσεις η Γερμανία είχε χαιρετίσει “ένα εποικοδομητικό βήμα”.

“Κατανοούμε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ουάσινγκτον λαμβάνουν υπόψη τους την εξαιρετικά καλή σχέση που δημιουργήθηκε με την κυβέρνηση (του Μπάιντεν)”, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε σχολιάσει θετικά την πρόθεση των ΗΠΑ: "Προς το παρόν γίνεται λόγος για δημοσιεύματα, γι’ αυτό είναι αμφίβολο αν πρέπει να εκληφθούν ως μήνυμα. Αν και το ίδιο το γεγονός της εμφάνισης τέτοιων δημοσιευμάτων είναι εκ των πραγμάτων θετικό», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι καλύτερο από το να διαβάζεις πληροφορίες που προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις".

Όμως μέλη του Κογκρέσου διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα “δώρο στον Πούτιν” το οποίο “θα μειώσει το περιθώριο διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν- Πούτιν”.

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντες ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG και τον πρόεδρό της. Η κυβέρνηση “λέει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου είναι κακή ιδέα”, σημείωσε. “Συμφωνώ με αυτή την άποψη και δεν βλέπω πώς αυτή η απόφαση προωθεί τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη”.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις μόνο σε τέσσερα ρωσικά πλοία και σε κάποιες άλλες μικρές οντότητες που συμμετέχουν στις εργασίες κατασκευής του υπόγειου αγωγού μήκους περίπου 1.200 χιλιομέτρων, το 95% του οποίου έχει ολοκληρωθεί .

Στην κατασκευή του Nord Strem 2 συμμετέχουν η ρωσική εταιρεία Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές: η γαλλική Engie, οι γερμανικές Uniper και Wintershall, η αυστριακή OMV και η βρετανοολλανδική Shell.

Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού ξεκίνησαν και πάλι στα χωρικά ύδατα της Δανίας. Στα γερμανικά ύδατα μένουν να τοποθετηθούν δύο κομμάτια μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε στις αρχές της εβδομάδας άδεια για την τοποθέτηση ενός κομματιού δύο χιλιομέτρων στη γερμανική αποκλειστική ζώνη, παρά την αντίθεση γερμανικών οικολογικών οργανώσεων.