ΗΠΑ: Χρηματοδότηση επιχειρήσεων για τον «επαναπατρισμό» μονάδων παραγωγής

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση επιχειρήσεων για τον «επαναπατρισμό» μονάδων παραγωγής

Η χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον «επαναπατρισμό» κρίσιμων αλυσίδων παραγωγής στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού μπορεί να φτάσει τα δεκάδες δισ. δολάρια, και μπορεί να περιλαμβάνει και ένα εργοστάσιο ημιαγωγών αξίας 12 δισ. δολαρίων, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τους πόρους.

Η Υπηρεσία Χρηματοδότησης Διεθνούς Ανάπτυξης (DFC) των ΗΠΑ συζητά με επιχειρήσεις για την επιστροφή σε αμερικανικό έδαφος της παραγωγής εξοπλισμού προσωπικής προστασίας, γενόσημων φαρμάκων και φαρμακευτικών συστατικών ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης ο διευθυντής της DFC Άνταμ Μπόλερ.

Ο Μπόλερ δήλωσε ότι αναμένεται να υπογραφούν επιστολές συμφωνίας για τα πρώτα έργα μέσα στον επόμενο μήνα. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πιέζει εδώ και κάποιο διάστημα αμερικανικές εταιρείες και εισαγωγείς να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής εκτός Κίνας.

Η Υπηρεσία, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο με στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες χρηματοδότησης διεθνούς ανάπτυξης των ΗΠΑ ώστε να αντισταθμίσει τη φόρα της Κίνας, επιστρατεύτηκε σε εγχώριες υπηρεσίες τον Μάιο κατόπιν προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η DFC και το υπουργείο Άμυνας συμφώνησαν τη Δευτέρα να χορηγήσουν από κοινού 100 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις για επαναπατρισμό αλυσίδων εφοδιασμού.

Οι προτάσεις από επιχειρήσεις που επιθυμούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ ήδη αφθονούν, δήλωσε ο Μπόλερ.

Τα 100 εκατ. δολάρια μπορούν να μεταφραστούν σε «δεκάδες δισ. δολάρια» σε δάνεια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της, η αποστολή της DFC δεν θα επηρεαστεί από το προεδρικό διάταγμα και θα συνεχίσει να «πατάει το γκάζι» για την επιτάχυνση έργων σε φτωχές χώρες.

Η κρατική υπηρεσία, που απασχολεί 337 υπαλλήλους, θα προσλάβει περίπου 15 επιπλέον άτομα που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τα σχέδια επαναπατρισμού επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρχει διαχωρισμός από τη χρηματοδότηση για τη διεθνή ανάπτυξη.