ΗΠΑ-CDC: Ο ιός μεταδίδεται και μέσω αιωρούμενων σωματιδίων

ΗΠΑ-CDC: Ο ιός μεταδίδεται και μέσω αιωρούμενων σωματιδίων

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω σωματιδίων που παραμένουν μετέωρα στον αέρα, κάποιες φορές για ώρες, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ευρέως από τους ειδικούς δημόσιας υγείας σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα.

Οι νέες οδηγίες του CDC εκδόθηκαν λίγες εβδομάδες αφού η υπηρεσία δημοσίευσε – και στη συνέχεια ανακάλεσε – μια παρόμοια προειδοποίηση, προκαλώντας συζήτηση σχετικά με τη διάδοση του ιού, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το CDC υπάρχουν πλέον αποδείξεις ότι άτομα θετικά στον ιό μόλυναν άλλους από απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων, σε κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό.

Υπό τέτοιες συνθήκες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σταγονίδια και τα μικρότερα σωματίδια που παράγουν όσοι νοσούν μπορούν να φτάσουν σε αρκετή συγκέντρωση ώστε να μεταδώσουν τον ιό.

Παρόλο που το CDC τονίζει ότι η συχνότερη αιτία μετάδοσης μέσω του αέρα είναι η κοντινή επαφή, μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων με ανεξάρτητη επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science τη Δευτέρα, προειδοποιούν ότι τα σωματίδια που παραμένουν στον αέρα μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή μετάδοσης του Covid-19.

Οι ιοί που βρίσκονται στα αιωρούμενα σταγονίδια μπορεί να παραμείνουν στον αέρα από δευτερόλεπτα έως ώρες, να διανύσουν αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο μέτρων και να παρουσιάσουν μεγάλη συγκέντρωση σε κακά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους, οδηγώντας σε υπερμεταδόσεις, δηλώνουν οι επιστήμονες και τονίζουν την ανάγκη προστασίας από τη μετάδοση μέσω του αέρα.

Οι αρχές δημόσιας υγείας οφείλουν να υπογραμμίσουν την αναγκαιότητα μεταφοράς των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους και βελτίωσης του εξαερισμού στους εσωτερικούς χώρους, μαζί με την χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση, συμβουλεύουν στην επιστολή τους.