ΗΠΑ: Βετεράνος πεζοναύτης αντιμετωπίζει κακουργηματική κατηγορία για την εισβολή στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Βετεράνος πεζοναύτης αντιμετωπίζει κακουργηματική κατηγορία για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υπερασπίστηκαν χθες την απόφασή τους να απαγγείλουν μία κακουργηματική κατηγορία «παρακώλυσης» για ενέργειες στη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο την 6ης Ιανουαρίου, κατά ενός πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρέτησε σε μοίρα προεδρικών ελικοπτέρων, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, αλλά και του Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ακρόαση ενώπιον του περιφερειακού δικαστή Ρούντολφ Κοντρέρας, η βοηθός εισαγγελέας Ελίζαμπεθ Κέλεϊ κατέθεσε ότι βίντεο που βρέθηκε στο κινητό του πρώην πεζοναύτη Τζον Ντάνιελ Αντρέας «ήταν βασικό κριτήριο» στην απόφαση των εισαγγελέων να προσθέσουν μία κακουργηματική κατηγορία στις κατηγορίες για πλημμέλημα, σχετικά με την εξέγερση που είχαν απαγγελθεί αρχικά, σε βάρος του αναφερόμενου βετεράνου των πεζοναυτών.

Το βίντεο στο κινητό του Αντρέας «έδειξε ουσιαστικά το κίνητρο του κατηγορούμενου κατά τη συγκεκριμένη ημέρα» είπε η Κέλεϊ. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς «δεν έχουν χάσει όλες τις ελπίδες τους» για μία συμφωνία δήλωσης της ενοχής του κατηγορουμένου, στην υπόθεση αυτή.

Η δημόσιος συνήγορος Μαρία Τζέικομπ που εκπροσώπησε τον Αντρέας δήλωσε ότι το κακούργημα για το οποίο κατηγορείται ο πελάτης της είναι ασαφές και ότι «αρκετοί» κατηγορούμενοι για την εξέγερση αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες για πλημμελήματα, αναφορικά με την ίδια συμπεριφορά που επέδειξαν την 6η Ιανουαρίου.

Η Τζέικομπ είπε ότι ενώ ο Αντρέας εντοπίστηκε σε βίντεο να λέει «συγκεκριμένες φράσεις», αυτές οι φράσεις δεν δείχνουν την πρόθεσή του να «παρεμποδίσει την ψηφοφορία» που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Κογκρέσο για την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η εξέγερση από υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε, καθώς το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει την προεδρική νίκη του Μπάιντεν, στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι περισσότεροι από 600 κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί σχετικά με κατηγορίες που σχετίζονται με εξέγερση.

Περισσότεροι από 50 κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει την ενοχή τους σε μία σειρά από ομοσπονδιακές κατηγορίες, περισσότεροι από 40 για πλημμελήματα και εννέα για κακουργήματα, ενώ αρκετοί από αυτούς, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους.