ΗΠΑ: Απαγορεύουν τις εξαγωγές όπλων στο Χονγκ Κονγκ

ΗΠΑ: Απαγορεύουν τις εξαγωγές όπλων στο Χονγκ Κονγκ

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εξαγωγή όπλων και ευαίσθητης τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ, καθώς ανακαλείται σταδιακά το ειδικό εμπορικό καθεστώς της περιοχής ως απάντηση στην επιβολή από την Κίνα νόμου για την εθνική ασφάλεια στο έδαφος της μέχρι πρόσφατα ημι-αυτόνομης περιοχής.

Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν κάνει διαχωρισμό πια ανάμεσα στο Χόνγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα μετά την απόφαση του Πεκίνου να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε αυτά τα αντικείμενα να πέσουν στα χέρια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του οποίου πρωταρχικός σκοπός είναι να υποστηρίξει τη δικτατορία του [Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος] με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο».

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο Πομπεο είχε ανακοινώσει μάλιστα και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με αφορμή το ίδιο ζήτημα.

«Ανακοινώνουμε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας γιατί θεωρούνται υπεύθυνοι για την υπονόμευση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», τόνισε ο Πομπεο μέσω δήλωσης.

«Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε να τιμωρήσει το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα για τον περιορισμό των ελευθεριών των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε ομόφωνα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στους Κινέζους αξιωματούχους. Η πρωτοβουλία «Αυτονομία Χονγκ Κονγκ» που προωθήθηκε από τους Γερουσιαστές Κρις Βαν Χολεν των Δημοκρατικών και Πατ Τουμι των Ρεπουμπλικάνων καλεί τον Λευκό Οίκο να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο Χόνγκ Κονγκ. 

H κατάσταση πραγμάτων στην αυτόνομη περιοχή της Κίνας έχει γίνει έκρυθμη ύστερα από την επί της αρχής ψήφιση από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση –ανώτατο νομοθετικό όργανο του ασιατικού γίγαντα– του νέου νόμου για ζητήματα ασφαλείας.

Η ψήφιση του νόμου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων θεωρούν ότι ανατρέπεται το καθεστώς προχωρημένης αυτονομίας, βάσει της αρχής «μία χώρα - δύο συστήματα» που θεσπίστηκε στο Χονγκ Κονγκ ύστερα από το πέρασμα της πρώην βρετανικής αποικίας υπό κινεζική κυριαρχία, το 1997.