ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό με λάσο κατά Αϊτινών μεταναστών στο Τέξας

ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό με λάσο κατά Αϊτινών μεταναστών στο Τέξας

Φωτογραφίες που δείχνουν έφιππους συνοριοφύλακες να κυνηγούν με «λάσο» παράτυπους Αϊτινούς μετανάστες κοντά στη μεθοριακή πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, με το επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που οι μετανάστες πλένονταν στον Ρίο Γκράντε ή προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό αναζητώντας τρόφιμα στο Μεξικό για να τα φέρουν στην οικογένειά τους που είχε μείνει στο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε ο φωτογράφος που δημοσίευσε το ντοκουμέντο, ο Πολ Ράτγε.

Ξαφνικά πέντε ή έξι έφιπποι συνοριοφύλακες έφτασαν στο σημείο και τους ζήτησαν να επιστρέψουν στο Μεξικό. «Η κατάσταση ήταν τεταμένη και οι μετανάστες άρχισαν να τρέχουν για να τους αποφύγουν», διηγήθηκε. «Ένας από τους πράκτορες άρπαξε έναν άνδρα από το μπλουζάκι. Δεν πιστεύω ότι τραυματίστηκε».

«Δεν άκουσα τον ήχο του μαστιγίου, αλλά οι πράκτορες γυρνούσαν στον αέρα τα χαλινάρια τους ως μαστίγια ή λάσο για να κρατήσουν τους μετανάστες στην πλευρά του ποταμού Ρίο Γκράντε που βρίσκεται στο Μεξικό», πρόσθεσε.

«Είναι φρικτό να το βλέπεις», παραδέχθηκε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Δεν γνωρίζω την κατάσταση, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ σε ποιο πλαίσιο αυτή θα ήταν μια αποδεκτή συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Αϊτινό πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «προκειμένου να επαναπατριστούν οι Αϊτινοί μετανάστες που βρίσκονται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», επεσήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ «για τον συντονισμό της διαχείρισης της εισροής παράτυπων Μεξικανών μεταναστών».

Έφιππες περιπολίες αναπτύχθηκαν την Κυριακή κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε, όπου χιλιάδες μετανάστες –στην πλειονότητά τους Αϊτινοί—έχουν δημιουργήσει εδώ και ημέρες καταυλισμό κάτω από μια γέφυρα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής των συνοριοφυλάκων Ραούλ Ορτίς.

«Τους ζήτησα να ελέγξουν αν υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους διακινητές», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς ένα άλογο μέσα σε ένα ποτάμι».

Φαίνεται ότι για τον λόγο αυτό κάποιοι συνοριοφύλακες χρησιμοποίησαν μακριά χαλινάρια για τα άλογά τους, σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας. «Θα διεξαγάγουμε έρευνα για να βεβαιωθούμε ότι όντως αυτό συνέβη και σε αντίθετη περίπτωση θα δράσουμε», διαβεβαίωσε.

Η εισροή μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε κρίση για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Από το Ντελ Ρίο ανακοινώθηκε ότι Αϊτινοί μετανάστες λαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ότι θα τους επιτραπεί να μείνουν στις ΗΠΑ.

Παρέμβαση ζητάει ο επικεφαλής Δημοκρατικών στη Γερουσία

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να βάλει τέλος στις «επαίσχυντες» απελάσεις Αϊτινών μεταναστών, που φτάνουν κατά χιλιάδες το τελευταίο διάστημα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Αφορμή για το ξέσπασμα του Σούμερ ήταν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δείχνουν έφιππους συνοριοφύλακες να κυνηγούν με λάσα και να απωθούν τους παράτυπους μετανάστες.

«Προτρέπω τον πρόεδρο Μπάιντεν (…) να βάλει αμέσως τέλος σε αυτές τις απελάσεις και στους (υγειονομικούς) κανονισμούς» που είχαν υιοθετηθεί στην αρχή της πανδημίας και επιτρέπουν να στέλνονται αμέσως πίσω στο Μεξικό όσοι φτάνουν στα σύνορα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την επαίσχυντη και ξενοφοβική πολιτική που προέρχεται από τον (Ντόναλντ) Τραμπ και αγνοεί τους νόμους μας όσον αφορά τους πρόσφυγες», συνέχισε, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα ρίξει φως στα γεγονότα, μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων που δείχνουν μετανάστες να απωθούνται στα σύνορα. Πολλοί Δημοκρατικοί ένωσαν τη φωνή τους με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο μεταχείρισης των ανθρώπων αυτών.

«Αυτές οι εικόνες μας φέρνουν αηδία. Πρέπει να σταματήσει αυτό το είδος βίας», συνέχισε ο Σούμερ.

Σε μια φωτογραφία που τράβηξε ένας συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας έφιππος αστυνομικός πιάνει έναν άνδρα από το μπλουζάκι του. Σε μια άλλη, απωθεί μια ομάδα ανθρώπων κουνώντας απειλητικά τα χαλινάρια του αλόγου.

Τα γεγονότα αυτά σημειώθηκαν ενώ οι μετανάστες πλένονταν στον Ρίο Γκράντε ή προσπαθούσαν να διασχίσουν το ποτάμι για να αγοράσουν τρόφιμα στο Μεξικό και να τα μεταφέρουν πίσω στις οικογένειές τους, στο αμερικανικό έδαφος.

Περίπου 15.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αϊτινοί, συγκεντρώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα κάτω από μια γέφυρα, στην πόλη Ντελ Ρίο, κοντά στα σύνορα. Περίπου 3.000 από αυτούς έχουν μεταφερθεί ήδη σε άλλα κέντρα κράτησης ή απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, μιλώντας στη Γερουσία.

ΟΗΕ: Εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις απελάσεις Αϊτινών

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν σήμερα τη βαθιά ανησυχία τους για τις μαζικές απελάσεις αϊτινών μεταναστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο που, εξαιτίας των απελάσεων, μπορεί να διατρέχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να δικαιούνται άσυλο.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ένωσαν τις φωνές τους για να θυμίσουν ότι κάθε αιτών άσυλο έχει το δικαίωμα να εξεταστεί το αίτημά του.

«Ανησυχούμε βαθιά για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά εξέταση ατομικού αιτήματος στην περίπτωση» των Αϊτινών, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρτα Χουρτάδο στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Και «ίσως ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά να μην έτυχαν της προστασίας την οποία είχαν ανάγκη», υπογράμμισε.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, υπογράμμισε από την πλευρά της στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων πως το αίτημα για άσυλο «είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Απευθύνουμε έκκληση τα δικαιώματα αυτά να γίνονται σεβαστά», υπογράμμισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα επιταχύνει το ρυθμό των αεροπορικών απελάσεων σχεδόν 15.000 μεταναστών, κυρίως Αϊτινών, που βρίσκονται εδώ και ημέρες κάτω από μια γέφυρα στο Τέξας.

Οι απελάσεις Αϊτινών είχαν προσωρινά ανασταλεί μετά το σεισμό που κατέστρεψε τη χώρα τους τον περασμένο μήνα.

«Η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών συνεχίζει να απελαύνεται» άμεσα βάσει ενός υγειονομικού κανονισμού που υιοθετήθηκε στην αρχή της πανδημίας για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες υπενθύμισε την πλήρη αντίθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ σ' αυτή την πολιτική και επανέλαβε την έκκληση προς όλες τις χώρες «να δώσουν το δικαίωμα του ασύλου σε όλους όσων η ζωή εξαρτάται απ' αυτό».

«Υπάρχουν άλλα μέσα για να διαχειριστεί κάποιος τη δημόσια υγεία (...) και ταυτόχρονα να εγγυηθεί το δικαίωμα να ζητάει κάποιος άσυλο. Είναι απολύτως δυνατό», επέμεινε.

Παράλληλα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες χαιρέτισε τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν το 2022 125.000 μετανάστες, τους διπλάσιους σε σύγκριση με φέτος, για να απαντήσουν στις ανάγκες που δημιουργούνται από τις υγειονομικές κρίσεις στον κόσμο.

«Το σχέδιο αυτό αντανακλά τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης και του αμερικανικού λαού να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια», δήλωσε η Μαντού.