ΗΠΑ: Αναστολή των ενταλμάτων «no-knock» στη Μινεάπολη, μετά το θάνατο άνδρα από την αστυνομία

ΗΠΑ: Αναστολή των ενταλμάτων «no-knock» στη Μινεάπολη, μετά το θάνατο άνδρα από την αστυνομία

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιβάλει μορατόριουμ στα εντάλματα έρευνας που επιτρέπουν στην αστυνομία να εισβάλει σε σπίτια χωρίς προηγουμένως να ανακοινώσει την παρουσία της, τα λεγόμενα «no-knock», μετά τον θάνατο 22χρονου Αφροαμερικανού, όταν πυροβολήθηκε στο διαμέρισμά του από αστυνομικούς.

«Για να προστατεύσουμε την ασφάλεια τόσο του κοινού όσο και των αστυνομικών, μέχρι να καταρτιστούν νέοι κανόνες, εκδίδω μορατόριουμ τόσο για τα αιτήματα όσο και για την εκτέλεση αυτού του είδους των ενταλμάτων στη Μινεάπολη», ανέφερε ο Φρέι σε ανακοίνωσή του.

Το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο και μια φωτογραφία που δείχνουν τον άνδρα, τον Αμίρ Λοκ, να κρατά όπλο την ώρα που βρίσκεται κάτω από μια κουβέρτα, αφού τον ξύπνησαν οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στο διαμέρισμά του την Τετάρτη για να πραγματοποιήσουν έρευνα.

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό αστυνομικής βίας στην πόλη αυτή των ΗΠΑ.

Σχεδόν πριν δύο χρόνια, στις 25 Μαΐου 2020, ο Ντέρεκ Σόβιν, βετεράνος αστυνομικός, έβαλε το γόνατό του στον σβέρκο του Τζορτζ Φλόιντ και συνέχισε να τον πιέζει επί σχεδόν εννέα λεπτά, αψηφώντας τους διερχόμενους και τον Αφροαμερικανό που τον εκλιπαρούσε καθώς αδυνατούσε να αναπνεύσει.

Η σκηνή, που καταγράφηκε σε βίντεο και γνώρισε τεράστια διάδοση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια στη Μινεάπολη, σε ολόκληρες τις ΗΠΑ αλλά και σε διεθνές επίπεδο κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Πολλά περαστικά αστυνομικής βίας στη Μινεάπολη αφορούσαν υποθέσεις στις οποίες είχε χρησιμοποιηθεί ένταλμα «no-knock», η χρήση των οποίων περιορίστηκε μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2020.

Το βίντεο της εφόδου στο σπίτι του Λοκ, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, εικονίζει αστυνομικούς να ανοίγουν την πόρτα του διαμερίσματος χρησιμοποιώντας κλειδί, να μπαίνουν, να ανακοινώνουν την παρουσία τους και κατόπιν να κάνουν λίγα βήματα προς το σαλόνι, όπου άνδρας είναι ξαπλωμένος στον καναπέ, κουκουλωμένος με κουβέρτα. Όταν πάει να ανασηκωθεί, κρατώντας πιστόλι στο χέρι, αστυνομικός τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής τρεις φορές.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης ανέφερε πως «σχεδόν εννέα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους, οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένοπλο, οπλισμένο με πιστόλι στραμμένο προς την κατεύθυνσή τους».

Ο Λοκ δεν κατονομαζόταν στο ένταλμα έρευνας, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο έρευνας της αστυνομίας για μια υπόθεση ανθρωποκτονίας την οποία εξέταζε το αστυνομικό τμήμα της γειτονικής πόλης Σεν Πολ, εξήγησε η υπηρεσιακή επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης Αμέλια Χάφμαν.