ΗΠΑ: Αναστέλλουν τη λειτουργία δύο προξενείων στη Ρωσία

ΗΠΑ: Αναστέλλουν τη λειτουργία δύο προξενείων στη Ρωσία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την πρόθεσή του να κλείσει οριστικά το προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και να αναστείλει το έργο της διπλωματικής αποστολής στο Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αποφάσισε κατόπιν διαβουλεύσεων που είχε με τον πρεσβευτή Τζον Σάλιβαν να κλείσει το προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και να αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στην Εκατερίνμπουργκ, δηλώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που απεστάλη σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

To αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλέστηκε λόγους ασφάλειας στις εγκαταστάσεις αυτές, στις οποίες είχαν ανασταλεί ή μειωθεί οι δραστηριότητες λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Ωστόσο σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Associated Press, στο οποίο επικαλείται ανάλογο έγγραφο, πιθανώς, το κλείσιμο των δύο τελευταίων προξενείων που λειτουργούν στη Ρωσία, μπορεί να αφορά σε αμοιβαίους περιορισμούς στο έργο των Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών, που εισήχθησαν το 2017.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι τεταμένες λόγω ζητημάτων που εκτείνονται από τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία ως τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

 Υπενθυμίζεται πως ο  Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπεο δήλωσε νωρίτερα ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στην τεράστιας έκτασης κυβερνοεπίθεση εναντίον κρατικών υπηρεσιών, οργανισμών και αμερικανικών επιχειρήσεων είναι πια «ξεκάθαρη», την ώρα που η πραγματική έκταση της δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον Μαρκ Λεβιν του Fox News, ο Πομπεο είπε ότι «μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι οι Ρώσοι ενεπλάκησαν στην κυβερνοεπίθεση. Υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια για τη χρήση λογισμικού τρίτων μερών στα κυβερνητικά συστήματα των ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα στοιχεία για τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση με Αμερικανούς νομοθέτες θέτουν ερωτήματα για το αν πρόκειται για «πράξη πολέμου».