ΗΠΑ: Αναμένεται ψηφοφορία επί των προτάσεων για ένα νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο

ΗΠΑ: Αναμένεται ψηφοφορία επί των προτάσεων για ένα νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο

Ένα δικομματικό νομοσχέδιο με την υποστήριξη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με στόχο την προστασία νεαρών παράνομων μεταναστών από την απέλαση τους, αλλά και την χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας βρίσκεται σήμερα, στην πορεία του προς την ολομέλεια της Γερουσίας, καθώς οι Δημοκρατικοί δηλώνουν με επιφύλαξη πως βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση κοινής πρότασης.

Το πλαίσιο του δικομματικού νομοσχεδίου, προστατεύει από την απέλαση περίπου 1,8 εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι είναι γνωστοί κι ως «Ονειροπόλοι», οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Το Κογκρέσο έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump έχει διατάξει τον τερματισμό της εφαρμογής στις 5 Μαρτίου, ενώ προγράμματος της περιόδου του πρώην προέδρου Barack Obama, το οποίο και νομιμοποίησε προσωρινά τους νεαρούς παράνομους μετανάστες.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Chuck Schumer επεσήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε κοντύτερα από ποτέ, στο να περάσουμε κάτι από την Γερουσία προκειμένου να βοηθήσουμε τους Ονειροπόλους», η διεξαγωγή ψηφοφορίας σε αρκετές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην Γερουσία.

Η Γερουσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να τερματίσει το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών, ενώ ο πρόεδρος Trump επιμένει στην κατάρτιση ενός νομοσχεδίου επί τη βάσει των προτάσεων που προωθεί ο ίδιος και με κεντρική γραμμή, τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ο πρόεδρος Trump παροτρύνει την Γερουσία να ψηφίσει το νομοσχέδιο που προωθεί ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Chuck Grassley, το οποίο έχει καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του θέσεις. Μεταξύ αυτών, προωθεί και τον περιορισμό της εφαρμογής δύο προγραμμάτων, με τα οποία και εισέρχονται ετησίως περισσότεροι από 300.000 μετανάστες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πολιτικές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην Γερουσία, το νομοσχέδιο του Grassley θεωρείται απίθανο ότι θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 60 ψήφων που απαιτούνται για την ψήφισή του, καθώς δεν έχει την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ