ΗΠΑ: Ανάκληση θεωρήσεων Κινέζων φοιτητών για φερόμενες σχέσεις με τον κινεζικό στρατό 

ΗΠΑ: Ανάκληση θεωρήσεων Κινέζων φοιτητών για φερόμενες σχέσεις με τον κινεζικό στρατό 
APImages

Σε ανάκληση περισσότερων από 1.000 ταξιδιωτικών θεωρήσεων Κινέζων προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ φοιτητών και ερευνητών από την Κίνα για τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Στις 29 Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ με μια Προεδρική Διακήρυξη απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα ορισμένων Κινέζων φοιτητών και ερευνητών, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν στην εκστρατεία του Πεκίνου να αποκτήσει αμερικανικές ευαίσθητες τεχνολογίες και αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε να εφαρμόζει το μέτρο αυτό από την 1η Ιουνίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ευρεία εξουσία για ανάκληση ταξιδιωτικών θεωρήσεων, είπε, και ασκεί την εν λόγω εξουσία όταν έρχονται πληροφορίες στο φως που υποδηλώνουν ότι ο κάτοχος βίζας μπορεί να θεωρηθεί απαράδεκτος στις ΗΠΑ ή μη επιλέξιμος για απόκτηση βίζας. 

Την παραπάνω εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο ο οποίος όταν ρωτήθηκε απάντησε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, δεν θεωρούμε ότι κάθε Κινέζος μαθητής ή φοιτητής στις ΗΠΑ εργάζεται για λογαριασμό ή κατόπιν εντολής της κατεύθυνσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά τα πράγματα είναι σοβαρά».

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε τον Ιούνιο η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε αρχικά να ανακαλέσει τη βίζα των ξένων φοιτητών των οποίων τα μαθήματά τους γίνονται διαδικτυακά. Ωστόσο μετά από έντονη πίεση αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση της.