ΗΠΑ: Ανάκαμψη 33,1% στο ΑΕΠ και 778.000 νέα επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Ανάκαμψη 33,1% στο ΑΕΠ και 778.000 νέα επιδόματα ανεργίας

Την ώρα που η αμερικανική οικονομία σημείωσε ρεκόρ ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 33,1%, όπως είχε εκτιμηθεί και τον Οκτώβριο, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων κατέγραψαν άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ο ρυθμός ανάκαμψης είναι ο πιο μεγάλος από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε να διατηρεί αρχεία το 1947, μετά την ιστορική πτώση κατά 31,4% του δεύτερου τριμήνου.

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης ήρθε αφότου οι Πολιτείες έκλεισαν τις οικονομίες τους, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση της Covid-19, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ως πανδημία στις 11 Μαρτίου.

Παράλληλα, τα επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν νέα αύξηση, εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει τη ζημιά στην οικονομία και την αγορά εργασίας από το δεύτερο σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 38 χιλ. στις 778 χιλ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου.

Οι αριθμοί έρχονται σε μια στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού εμφανίζεται να είναι ανεξέλεγκτη σε πολλές από τις πολιτείες, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων  κυμαίνονται στα περίπου 170.000 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Επίσης, κατά μέσο όρο 1.500 άτομα πέθαναν από την ασθένεια κάθε μέρα αυτή την περίοδο. Ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται έχει φτάσει τα 86.000, σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Τα παράγωγα των δεικτών επηρεαστήκαν ελάχιστα από τα νέα με το συμβόλαιο του S&P500 να είναι αμετάβλητος, αφού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ μαζί με τον Dow Jones την Τρίτη.

Επιπλέον, οι αναφορές ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διορίσει τη Janet Yellen για να γίνει υπουργός Οικονομικών του, έχουν αυξήσει τις ελπίδες για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων το επόμενο έτος - εάν μπορεί να περάσει από τη Γερουσία που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.