ΗΠΑ: Αεροπορική επιδρομή κατά των Ταλιμπάν

ΗΠΑ: Αεροπορική επιδρομή κατά των Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «αμυντική» - όπως τη χαρακτηρίζουν - αεροπορική επιδρομή κατά ανδρών των Ταλιμπάν οι οποίοι επιτέθηκαν σε κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, συνταγματάρχη Σόνι Λέτζετ.

«Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη ενάντια στους μαχητές των Ταλιμπάν στην Ναχρ, της επαρχίας Χελμάντ, αφότου αυτοί είχαν προηγουμένως εξαπολύσει επίθεση εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων σημείωσε ο Σόνι Λετζέτ μέσω twitter. «Μόνο στις 3 Μαρτίου, οι Ταλιμπάν διενήργησαν 43 επιθέσεις σε σημεία ελέγχου στη Χελμάντ. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην ειρήνη, αλλά έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε τους Αφγανούς εταίρους μας», προσθέτει στο μήνυμά του, στο οποίο καλεί επίσης τους Ταλιμπάν να σταματήσουν «τις άσκοπες επιθέσεις» και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η επίθεση ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά από τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αρχηγού διαπραγματευτή των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γκανί, μετά από αναφορές ότι η οργάνωση είχε προβεί σε επιθέσεις.

Η Ουάσιγκτον και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν το Σάββατο στην Ντόχα μια ιστορική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών από τους Ταλιμπάν.