7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Μη ελεγχόμενη η υγειονομική κατάσταση στη Γερμανία

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Μη ελεγχόμενη η υγειονομική κατάσταση στη Γερμανία
APimages

Η υγειονομική κατάσταση λόγω της επιδημίας covid-19 στη Γερμανία «απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ελεγχόμενη», καθώς εξαπλώνονται, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

«Ο ιός δεν έχει κουραστεί ακόμη, αντίθετα, δέχεται μια ώθηση» με το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λόταρ Βίλερ.

«Η κατάσταση απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ελεγχόμενη», προειδοποίησε ο ίδιος, περιορίζοντας τις ελπίδες για μια γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων απέναντι σ' έναν ιό που έχει γίνει «πιο επικίνδυνος».

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είχε αφήσει χθες, Πέμπτη, ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για πιθανή επαναλειτουργία των σχολείων πριν το τέλος του μήνα.

Η Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την πιθανότητα άρσης κάποιων περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Ωστόσο η εξάπλωση των νέων, παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού θέτει εν αμφιβόλω το ενδεχόμενο αυτό.

Τα παραλλαγμένα αυτά στελέχη «δεν κυριαρχούν ακόμη» στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Βίλερ. Το βρετανικό στέλεχος αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 6% των κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζονται, όμως πλέον έχουν καταγραφεί κρούσματά του σε 13 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη Γερμανία 2,264 εκατομμύρια κρούσματα και 60.597 θάνατοι από covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ