ΙΝΣΕΤΕ: Η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης «ισοφάρισε» την αγορά ξενοδοχείων

ΙΝΣΕΤΕ: Η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης «ισοφάρισε» την αγορά ξενοδοχείων

Για πρώτη φορά στην ιστορία της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς και του ευρύτερου κλάδου της φιλοξενίας, οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (πλατφόρμα Airbnb και HomeAway) έφτασαν τις κλίνες όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας μας!

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της νέας μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Προσφορά καταλυμάτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – συγκριτικά μεγέθη στον τουρισμό και στην κτηματαγορά».

Η μελέτη αφορά την περίοδο Ιούλιος 2019 με Ιούνιο 2020, και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής, στις δύο πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway, υπήρχαν διαθέσιμα 179 χιλ. καταλύματα με συνολικά 854.000 κλίνες. Το ΙΝΣΕΤΕ διευκρινίζει ότι συμπεριέλαβε μόνο τα καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway, έστω και μια μέρα την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, τα ανωτέρω μεγέθη απεικονίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για 12 μήνες υπήρχαν συνεχώς διαθέσιμα 179 χιλ. καταλύματα με 854.000 κλίνες. Απλώς, αυτός ήταν ο ανώτατος αριθμός διαθεσιμότητας.

Αττική, Κρήτη και Κυκλάδες στην κορυφή

Σύμφωνα με τη μελέτη, Αττική, Κρήτη και Κυκλάδες ήταν στην κορυφή των διαθέσιμων κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς συγκέντρωσαν άνω του 50% των καταλυμάτων τόσο σε επίπεδο υπνοδωματίων, όσο και κλινών.

Από τα 179.000 καταλύματα, το 89% ήταν αυτόνομα καταλύματα, το 2% δωμάτια ξενοδοχείων και το 9% ιδιωτικά δωμάτια σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο σπίτι ή διαμέρισμα. Από τα 179.000 καταλύματα, ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Αττική (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Κρήτη (17%) και στο Ιόνιο (14%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό ποσοστό στα Δωδεκάνησα που είναι μόλις στο 5%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις διαθέσιμες κλίνες, όπου ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Κρήτη (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Αττική (17%) και το Ιόνιο (14%). Στις Κυκλάδες - όπου ο αριθμός των καταλυμάτων είναι στα ίδια επίπεδα με την Αττική και την Κρήτη, αλλά λόγω του μεγαλύτερου μέσου μεγέθους οι Κυκλάδες υπερτερούν της Αττικής σε υπνοδωμάτια και κλίνες και είναι ισοδύναμης δυναμικότητας με την Κρήτη - υπάρχουν τρεις φορές περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τρεισήμισι φορές περισσότερες κλίνες απ’ ότι στα Δωδεκάνησα. 

Σε ορισμένες Περιφέρειες οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία: στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54% και στη Θεσσαλία το 52%.  Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα είναι μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%.

Ενδείξεις διαχρονικής εμπορικής δραστηριότητας

Μελετώντας την εξελικτική πορεία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά, φαίνεται ότι από τα 179.000 καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα την περίοδο Ιούλιος 2019 - Ιούνιος 2020, μόλις το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκαν στην πλατφόρμα πριν το 2017. Δηλαδή μεγάλο ποσοστό των καταλυμάτων που εμφανίζονται διαθέσιμα, οφείλεται ξεκάθαρα σε εμπορική δραστηριότητα με διαχρονική πορεία.

Το 31% των καταλυμάτων εμφανίστηκε το 2019 και στις αρχές του 2020, προφανώς λόγω της σημαντικής αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας τα έτη 2017 και 2018, η οποία συνεχίστηκε το 2019 που ήταν η ιστορικά καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ είναι ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιπροσωπεύουν μόλις το 13% των εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών στο σύνολο της χώρας. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιο υψηλά στις Κυκλάδες (59%), το Ιόνιο (56%), τα Δωδεκάνησα (39%) και την Κρήτη (36%).

Συμπεράσματα από τη μελέτη

Η ενδιαφέρουσα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ επιβεβαιώνει πως η βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα. Δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, έχει καταστεί κυρίαρχη δραστηριότητα στον τουρισμό.

Μια δραστηριότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία.

Τα υψηλά ποσοστά Instantbook (πάνω από 90% σε κάθε Περιφέρεια) και ο σημαντικός αριθμός Superhosts καταδεικνύουν την ολοένα και αυξανόμενη επαγγελματική διαχείριση επιχειρηματικού τύπου, καθώς ο χρόνος αναμονής για την επιβεβαίωση μιας κράτησης ελαχιστοποιείται, θέτοντας τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανταγωνιστές για τα ξενοδοχεία και τις λοιπές επιχειρήσεις διαμονής.