7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Ινδία: Ξεπέρασαν τους 200.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19

Ινδία: Ξεπέρασαν τους 200.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19
Shutterstock

Η Ινδία κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 3.293 θανάτους ασθενών με την COVID-19, νέο τραγικό ρεκόρ με το οποίο ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το όριο των 200.000 νεκρών – έχει πλέον φθάσει τους 201.187 –, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η χώρα κατέγραψε ταυτόχρονα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του νέου κορoνοϊού βύθισε τη χώρα του 1,3 δισεκ. κατοίκων στο χάος.

Υγειονομικοί και επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει οι επίσημες αναφορές για τα κρούσματα του κορωνοϊού και τους σχετικούς με αυτόν θανάτους είναι σημαντικά λιγότερες των πραγματικών για διάφορους λόγους, από τη έλλειψη υποδομών, ανθρώπινα λάθη και τον χαμηλό αριθμό επίπεδα διαγνωστικών τεστ.

Ο εθνικός δείκτης θετικότητας είναι περίπου 15%, ανεβαίνοντας μέχρι το 30% σε ορισμένες πόλεις (π.χ. Νέο Δελχί), δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα η Δρ. Σούμια Σουαμινάθαν επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί, λόγω των δυνατοτήτων στα τεστ… μόνο αργότερα θα μπορέσουμε να μάθουμε πόσοι ήταν οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει τον ιό», προσέθεσε.

Μέχρι στιγμής, η Ινδία έχει χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Από το Σάββατο, θεωρητικά το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα επεκταθεί και δικαίωμα να εμβολιαστούν θα έχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες, με άλλα λόγια 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όμως πολλά ομόσπονδα κράτη προειδοποιούν πως τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτουν είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις περιοχές που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα.

Πηγή: Reuters