Ινδία και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν την αμυντική τους συνεργασία

Ινδία και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν την αμυντική τους συνεργασία

Οι Υπουργοί Άμυνας Ινδίας και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία υπογραμμίζοντας τους ενισχυμένους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ δύο χωρών που ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ρατζνάθ Σιχ συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί και συμφώνησαν να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών.

«Η Ινδία γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ. Επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μας για μια ολοκληρωμένη αμυντική εταιρική σχέση με την Ινδία ως κεντρικό πυλώνα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε ο Όστιν.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν εμβαθύνει τη στρατιωτική τους σχέση τα τελευταία χρόνια, υπογράφοντας μια σειρά αμυντικών συμφωνιών. Το 2019, το διμερές εμπόριο αμυντικού εξοπλισμού έφτασε τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008.

Ο Όστιν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη μέλους της διοίκησης Μπάιντεν στην Ινδία ως μέρος των προσπαθειών της να σφυρηλατήσει μια συμμαχία χωρών που επιδιώκουν να αντισταθούν στην επιθετικότητα της Κίνας στην περιοχή.

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας –χώρες που είναι γνωστές ως Quad– πραγματοποίησαν προ ημερών την πρώτη σύνοδο κορυφής, δεσμευμένοι να συνεργαστούν στενότερα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ είχαν ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς στο πλευρό της Ινδίας κατά τη διάρκεια της διένεξης της με την Κίνα στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις πέρυσι. Η Ουάσινγκτον βοήθησε μάλιστα το Νέο Δελχί με την προμήθεια πολεμικού υλικού κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής.

 Οι δύο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν επίσης για την προγραμματισμένη από την Ινδία αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο ίδιος και ο Ινδός ομόλογος του συζήτησαν για την προγραμματισμένη από την Ινδία αγορά, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από όλους τους συνεργάτες της να μείνουν μακριά, από ρωσικό (αμυντικό) εξοπλισμό για να αποφύγουν αμερικανικές κυρώσεις.

Δεν έχει υπάρξει παράδοση συστημάτων S400 στην Ινδία και έτσι η πιθανότητα κυρώσεων δεν συζητήθηκε, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους από το Νέο Δελχί ο Όστιν.