Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας - Είμαστε με την Ουκρανία
Κυριάκος Μητσοτάκης

Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας - Είμαστε με την Ουκρανία

Παράλογη και ανιστόρητη χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τομή στον χρόνο και την ιστορία και τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνει και τώρα. «Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. 

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει να τιμήσει τη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, επισημαίνοντας ότι ήταν μια μεγάλη Ελληνίδας, μια σπουδαία γυναίκα, μια μαχήτρια της παράταξης, μια καλή φίλης και μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής.

«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση του προέδρου Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οικουμενικά αποδεκτών κανόνων περί επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικές μεθόδους» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί, με τη χρήση βίας, την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας, με την οποία μάλιστα η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς δεσμούς».

Επισήμανε ότι προκαλεί εκατοντάδες θύματα και συμπλήρωσε ότι με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή ο Βλ. Πούτιν επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας.

«Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους. Η Δύση, λοιπόν, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, καλείται να αναβαπτιστεί στις αξίες της, καθώς και θα τις υπερασπίζεται και θα τις ενδυναμώνει. Γιατί, πράγματι, και από την ατλαντική αλλά και από την ευρωπαϊκή συμμαχία δεν έχουν λείψει μέχρι σήμερα ούτε οι καθυστερήσεις ούτε οι δισταγμοί. Όταν όμως αυτή η τελευταία πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας, αυτά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες».

Στη συνέχεια τόνισε ότι αυτή η βάναυση εισβολή πραγματοποιείται υπό το σαθρό επιχείρημα της αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας. Η Δύση προχωρά σε πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

O Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν χωρά ίσες αποστάσεις και ανέφερε ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια τομή στην ιστορία. Στην Ουκρανία η αλήθεια αποδείχθηκε πιο δυνατή από την προπαγάνδα, συμπλήρωσε.  

«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.».

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα στη στάση που έπρεπε να κρατήσει, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. « Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μάχεται όπως μπορεί, με σπουδαία δουλειά, η οποία γίνεται από τον Υπουργό και από το Υπουργείο Εξωτερικών, για την προστασία της ελληνικής ομογένειας, και ενισχύει την Ουκρανία διπλωματικά, ανθρωπιστικά και ναι, και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, ανατρέποντας μια πολιτική δεκαετιών. Το κάνει η Σουηδία, η ουδέτερη Σουηδία, για πρώτη φορά μετά το 1939. Το κάνει η Πορτογαλία. Η Πορτογαλία που είναι στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα, που ελπίζω να το αντιλαμβάνονται όλοι σε αυτή την αίθουσα. Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;»

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

«Μιλώ για την άμυνα ως υπέρτατο σκοπό. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι, πολύ γρήγορα, όσοι από εμάς μιλούσαμε για την ανάγκη, εδώ και δεκαετίες, για την προώθηση της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της. Η συμφωνία της Ελλάδος με τη Γαλλία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο μιας τέτοιας πορείας. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία που αποκτά το πλέγμα των εθνικών συμμαχιών που η ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρούς συμμάχους ανά την υφήλιο. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν, στη ζυγαριά της Ιστορίας, την ξεπερασμένη συζήτηση περί «βουτύρου και κανονιών» με την οποία έμαθαν να σκέφτονται», ανέφερε.

«Ούτε μπορώ να ακούω αφελή ερωτήματα για το πώς χάθηκαν οι άνθρωποι μας στην Μαριούπολη. Εγώ ένα ξέρω: ότι ζούσαν πριν την εισβολή και δεν ζουν μετά από αυτήν. Και αν αυτό το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Macron από την Γαλλία, δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται κάποιοι Έλληνες μέσα στην Ελλάδα. Στο κάτω-κάτω στα Ελληνικά έγραψε τη συμπαράσταση του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για την ενεργειακή διάσταση της κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρους της Ρωσίας., ωστόσο σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι έτοιμες να το διαχειριστούν.  Συμπλήρωσε, δε, ότι σε ένα κοινό πρόβλημα απαιτείται κοινή λύση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να στηρίξει τα κράτη-μέλη ώστε οι πολίτες να μην υποστούν συνέπειες από αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

«Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».