Ηλεκτρονική απάτη στην εποχή του κορονοϊού

Ηλεκτρονική απάτη στην εποχή του κορονοϊού

Οι επιτήδειοι και οι μαθητευόμενοι μάγοι της ιατρικής βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν στον κορονοϊό για να εκμεταλλευτούν την ανησυχία και το φόβο των πολιτών. Καθημερινά, οι πολίτες βομβαρδίζονται από ηλεκτρονικά μηνύματα, που υπόσχονται από μάσκες και άλλα είδη ατομικής προστασίας μέχρι και φάρμακα για θεραπεία από τον ιό.

Κόκκινο έχει χτυπήσει η δράση διαφόρων που έσπευσαν να επενδύσουν στις ευαίσθητες χορδές των πολιτών, οι οποίοι εξαιτίας του κορονοϊού είναι ως επί το πλείστον εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και αναζητούν λύσεις αντιμετώπισης του ιού ή προφύλαξης από αυτόν. Παρέμβαση χρειάστηκε να κάνει ακόμη και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με μήνυμά της κάλεσε τους πολίτες της Ε.Ε. να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού για διαδικτυακές απάτες ιδιαίτερα σε σχέση με παράνομα προϊόντα και φάρμακα. Όπως ανέφερε, με τους περισσότερους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και να περνάνε περισσότερη ώρα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, γίνονται πιο επιρρεπείς σε κυβερνοεγκληματίες που εκμεταλλεύονται τον φόβο για τον ιό.

Για το λόγο αυτό τόνισε πως θα πρέπει να ελέγχουν επισταμένως πως οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Όπως επίσης υπογράμμισε εάν και όταν τα πραγματικά εμβόλια ή άλλα φάρμακα αποδειχθούν αποτελεσματικά για τη θεραπεία του κορονοϊού, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στη μεγάλη επιχείρηση που έγινε από την Europol και ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος. Η επιχείρηση με το όνομα Pangea έγινε σε συνεργασία με την Interpol και περιελάμβανε 90 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Europol, η πανδημία αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία για να δράσουν επιτήδειοι.

Σε πρώτη φάση κατασχέθηκαν 34.000 ακατάλληλες μάσκες, που αποτελούν ένα από τα πλέον περιζήτητα προϊόντα προς πώληση. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης αποκάλυψαν και μία ανησυχητική αύξηση παροχής μέσω διαδικτύου μη εγκεκριμένων αντιϊκών φαρμάκων και χλωροκίνης, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη και σκευάσματα βιταμίνης C και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής.

Μόνον τις τελευταίες εβδομάδες κατασχέθηκαν 4,4 εκατομμύρια παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων παγκοσμίως, ενώ κατάσχεση έγινε και σε πιθανά επικίνδυνα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, εξαρθρώθηκαν 37 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και έγιναν 121 συλλήψεις. Μετά την επιχείρηση, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κλείσουν 2.500 ψεύτικες συνδέσεις, ιστότοπους και προφίλ σε κοινωνικά μέσα μαζικής δικτύωσης.

Για το θέμα έχει παρέμβει με ανακοίνωσή του προ ημερών και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αυξημένη δραστηριότητα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με υποτιθέμενο υλικό σχετικό με τον κορονοϊό Covid-19 και συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό» ανέφερε, εφιστώντας την προσοχή των χρηστών σε τέτοιου είδους μηνύματα.

«Έχουν εντοπιστεί ψευδείς καταχωρίσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που υπόσχονται θεραπεία από τον κορονοϊό με λύσεις που πωλούνται έναντι 100, 150 ή 200 ευρώ. Καλούμε τους πολίτες να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς για την ενημέρωσή τους» επισημαινόταν επίσης.

Παράλληλα, τονιζόταν πως «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε δημοσίευσης. Αναρτήσεις που υπόσχονται φτηνές μάσκες ή άλλον εξοπλισμό προστασίας είναι πιθανό να οδηγούν σε σελίδες με κακόβουλο λογισμικό».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, εξάλλου, και η Amazon απαγόρευσε την πώληση από την πλατφόρμα της πάνω από 1 εκατομμύριο προϊόντων τα οποία «ισχυρίζονταν ανακριβώς ότι θεραπεύουν τον κορονοϊό ή προφυλάσσουν από τον ιό». Μετά τη διαπίστωση τέτοιων φαινομένων ο εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας χώρος για αισχροκέρδεια στην Amazon».