Ηλεία: Αναζωπυρώσεις σε Βίλλια και Δούκα

Ηλεία: Αναζωπυρώσεις σε Βίλλια και Δούκα

«Αναζωπυρώσεις πύρινων μετώπων σημειώνονται στην Ηλεία και όπως εκτιμάται, σε αυτό βοηθά ο άνεμος που πνέει», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.   

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε, «έχει σημειωθεί αναζωπύρωση στην περιοχή Βίλλια της Νεμούτας, όπου ήδη επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να περιορίσουν τη φωτιά και να μη μετακινηθεί προς την περιοχή Ξηρόκαμπος».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «είναι σημαντικό να περιοριστεί η φωτιά στα Βίλλια, διότι αν επεκταθεί προς Ξηρόκαμπο, αλλά και προς τις περιοχές Βασιλάκι, Λούβρο, Υψηλό και Άσπρα Σπίτια, τότε θα "βρει" δασικές εκτάσεις που δεν έχουν καεί».

Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, «υπάρχει άλλη μία αναζωπύρωση στην περιοχή Δούκας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις την αντιμετωπίζουν, ώστε να μην προχωρήσει προς την περιοχή Νεράιδα». 

Από νωρίς το πρωί τα εναέρια μέσα επιχειρούν

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πυρκαγιές σε Δούκα και Ξηρόκαμπο της Αρχαίας Ολυμπίας όπως ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειαρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Συγκεκριμένα από νωρίς το πρωί τα εναέρια μέσα επιχειρούν στην Ηλεία και κυρίως στα μέτωπα της Νεμούτας και των άλλων χωριών του οροπεδίου του Λάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, αναζωπυρώσεις υπάρχουν κατά καιρούς σε διάφορα σημεία, όπου έχει περάσει η πυρκαγιά τις προηγούμενες ώρες.

Από το Χελιδόνι έως τη Μιράκα, τη Λιναριά και τη Μουριά, στο Κρυονέρι, το Δούκα, το Λάσδικα και του Πόθου, τις Μηλιές, το Λάλα, την Αχλαδινή, τη Νεμούτα, τον Ξηρόκαμπο και το Βασιλάκι, υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ώρα εστιάζεται όμως στην περιοχή του Βασιλακίου καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει η πυρκαγιά προς τα Άσπρα Σπίτια. Από την άλλη χθες υπήρξε κινητοποίηση καθώς είχε εντοπιστεί μικρή εστία φωτιά στο Λούβρο, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς επίσης και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο. Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ακόμη, στην περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εξάλλου συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ προς το κάτω μέρος του χωριού Λάλα και του χωριού Νεμούτα, όπου οι φλόγες το μεσημέρι έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Πολλαπλά είναι τα μέτωπα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ηλεία, στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου.  Αναζωπυρώσεις και στην περιοχή της Αχλαδινής, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στις προσπάθειες μετέχουν εθελοντές πυροσβέστες και κάτοικοι. Παράλληλα, με μηχανήματα έργου ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες. Ήδη από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το έργο περιορισμού και οριοθέτησης της πυρκαγιάς είναι δύσκολο, καθώς πρόκειται για πευκοδάσος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιώργος Κοντζιάς ανέφερε ότι στις φλόγες παραδόθηκαν και τα Βασιλικά, όπου το μέτωπο έφτασε έως τη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν καεί προς το παρόν σπίτια. Ο κ. Κοντζιάς πρόσθεσε ότι οργανώνεται μια γραμμή άμυνας 5 χμλ έξω από την Ιστιαία, η οποία θα είναι έτοιμη έως το πρωί ώστε να μην περάσει από εκεί η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, 20 κατοικίες από τις περίπου 150 έχουν καεί στο χωριό της Κοκκινομηλιάς.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί.

«Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες» ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως επισήμανε, «στόχος είναι να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές», προσθέτοντας ότι «στις πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν και πεζοπόρα τμήματα, ειδικά στην περιοχή Δούκας, που είναι σε ορεινό σημείο».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «στην Αχλαδινή, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούν και μηχανήματα έργου», συμπληρώνοντας πως «είναι θετικό το γεγονός, ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Ακόμη, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο», ενώ, όπως σημείωσε, «είναι καλύτερη η εικόνα με την φωτιά στις περιοχές Λιναριά, Μιράκα και Μουριές».

Στο μεταξύ, πολλαπλά είναι τα μέτωπα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ηλεία, στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, με αυτό στη Νεμούτα να έχει περάσει και στην Αρκαδία, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Πριν από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Μηλιές, Δούκας.

Η φωτιά κατέκαψε αγροτικές εγκαταστάσεις και η αναζωπύρωση βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Νεμούτα, σε δύο χαράδρες, καθιστώντας την επιχείρηση πυρόσβεσης εξαιρετικά δύσκολη. Οι κάτοικοι προσπαθούν με αγροτικά μηχανήματα να περιορίσουν τη φωτιά, που έχει περικυκλώσει το χωριό και απειλεί σπίτια.  

Επισημαίνεται ότι σε όλα τα πύρινα μέτωπα επιχειρούν συνεχώς ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το έργο τους συνδράμουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.      

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο που υπήρχε στις περιοχές Λαμπέτι, Κολίρι και Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί, καταφέρνοντας τελικά να το περιορίσουν σημαντικά».

Στο μεταξύ, «αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αχλαδινής, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Ένα σπίτι στην Αχλαδινή παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αυτή την ώρα κινδυνεύει το Κεγαλοχώρι.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι φλόγες πλησιάζουν την κοινότητα της Αχλαδινής και παράλληλα το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς.