Ηλ. Μόσιαλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού

Ηλ. Μόσιαλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού

Ανάρτηση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού έκανε στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Η Νότια Αφρική διέκοψε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου του Covid-19, αφού τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια και μέτρια νόσο από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος μεταξύ των νεότερων ηλικιών», σημείωσε διερωτώμενος «υπάρχει όμως ελπίδα το εμβόλιο της AstraZeneca να έχει καλές επιδόσεις, αντίστοιχες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε μία διαφορετική ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης;».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:

Το εμβόλιο της AstraZeneca και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού

Η Νότια Αφρική διέκοψε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου του Covid-19, αφού τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια και μέτρια νόσο από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος μεταξύ των νεότερων ηλικιών.

Υπάρχει όμως ελπίδα το εμβόλιο της AstraZeneca να έχει καλές επιδόσεις, αντίστοιχες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε μία διαφορετική ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης;

To -παρόμοιας τεχνολογίας- εμβόλιo της Johnson & Johnson, ήταν αποτελεσματικό σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Γνωρίζουμε από την ανακοίνωση της Johnson & Johnson, πως με μία μόνο δόση υπήρχε 85% προστασία από σοβαρή λοίμωξη για όλες τις ηλικίες (18 και άνω) για τις πρώτες 28 ημέρες σε όλες τις περιοχές που διεξήχθησαν κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της Νοτίου Αφρικής. Επίσης δεν καταγράφηκε καμία σοβαρή λοίμωξη ή θάνατος από τον ιό 49 μέρες μετά τον εμβολιασμό σε όλες τις περιοχές.

Στη Νότια Αφρική εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της ΑΖ κυρίως νέοι άνθρωποι, που δεν αναμένεται να νοσήσουν βαριά ως συνέπεια της νόσου. Επομένως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Δηλαδή δεν γνωρίζουμε αν όσοι ανήκουν στις μεγαλύτερης ηλικίας πληθυσμιακές ομάδες θα αρρώσταιναν βαριά (με αποτέλεσμα να εισαχθούν στα νοσοκομεία ή να πεθάνουν ως συνέπεια της νόσου) αν κολλούσαν την νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της ΑΖ. Γνωρίζουμε όμως πως αυτό δεν συμβαίνει με το παρόμοιας τεχνολογίας εμβόλιο της J&J.

Το εμβόλιο της ΑΖ όμως, ίσως επίσης να προστατεύει όποιον το λάβει από τις δυσμενείς και σοβαρές επιπτώσεις της νόσου.

Η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής ανακοίνωσε εχθές πως 100.000 υγειονομικοί θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι εμβολιασμοί αυτοί αποτελούν τμήμα νέας μελέτης, όπου δηλαδή το εμβόλιο θα δωθεί σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα από αυτούς που το είχαν ήδη λάβει.

Θα μάθουμε λοιπόν εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες σε λίγες εβδομάδες.