Στα χέρια των πολιτών να αποφύγουμε την επιστροφή σε lockdown
Ηλ. Μόσιαλος

Στα χέρια των πολιτών να αποφύγουμε την επιστροφή σε lockdown

Στα χέρια των πολιτών είναι να μην τινάξουμε στον αέρα όσα μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, να φοράμε όπου απαιτείται μάσκες, να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, να αποφύγουμε τελικά ένα δεύτερο lockdown.

Σε μια συγκυρία όπου τα κρούσματα αυξάνονται διεθνώς, όπου στην γειτονιά μας ο ιός γνωρίζει ξανά έξαρση και με το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων με νέες χώρες (από σήμερα ξεκινούν οι πτήσεις από Βρετανία) να εγκυμονεί κινδύνους, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.  «Οι πολίτες όταν ακολουθούν τα απαιτούμενα μέτρα  προστασίας δεν χρειάζονται lockdown ή περιοριστικά μέτρα», ήταν το μήνυμά του στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Θέτοντας τα όρια που θα σήμαιναν συναγερμό, ο καθηγητής είπε ότι «ακόμη και 200 ή 300 κρούσματα ημερησίως να εμφανίσουμε στη χώρα μας, μπορεί και να αποφευχθεί η επαναφορά της καραντίνας. Το ζήτημα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων, των οποίων η διασπορά δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως όταν οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Βιετνάμ, της Κορέας και της Ιαπωνίας, όπου με την τήρηση των μέτρων, τα lockdown που εφαρμόστηκαν ήταν πολύ περιορισμένα, χρονικά.

Αντίθετα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα αυτά, έχουμε αυξήσεις κρουσμάτων και θανάτων, συνδυαστικά.

Το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό δεν εγκυμονεί κινδύνους απαραίτητα, εάν οι τουρίστες δεν προέρχονται από χώρες που έχουν ελέγξει τη νόσο, γιατί η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Τώρα αν πρόκειται για χώρες που σήμερα παρουσιάζουν εκτεταμένη μετάδοση, καθώς τα σύνορά μας θα ανοίξουν την 1η Αυγούστου, θα πρέπει να δούμε τότε, ποιά κατάσταση θα επικρατεί στις χώρες αυτές. Ήδη στα βόρεια σύνορά μας όπου παρατηρείται έξαρση, πήραμε μέτρα. Όμως οι έλεγχοι πρέπει να είναι ενδελεχείς για την ακρίβεια των πιστοποιητικών που προσκομίζονται.

Οικονομικές επιπτώσεις από θανάτους

Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας, αυτές εκτιμώνται ότι θα είναι τεράστιες όχι μόνο από τα lockdown και τα συνοδευτικά περιοριστικά μέτρα, αλλά και από την έλλειψή τους, στην περίπτωση που νοσήσει έστω και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ασθένεια covid - 19 έχει θνητότητα 0,6-1,2% για όσους νοσούν, είναι δηλαδή έξι έως 12 φορές πιο θανατηφόρα από τη γρίπη, για την οποία υπάρχει ήδη εμβόλιο που περιορίζει τους θανάτους από αυτήν, περίπου στο μισό.

Μόνο στις ΗΠΑ, αν νοσούσε το 1% του πληθυσμού, δηλαδή 3,2 εκατομμύρια πληθυσμού, οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχει νοσήσει το 5% του πληθυσμού στη Σουηδία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται αν περιοριστούμε σε πόλεις όπως η Μαδρίτη όπου εκτιμάται ότι έχει νοσήσει το 10% του πληθυσμού και στο Λονδίνο το 17% του πληθυσμού.

Φάρμακα

Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν υπάρχει ακόμη φαρμακευτική αγωγή επαρκής για την αντιμετώπιση της νόσου. Η μεν ρεμντενσιβίρη μειώνει μόνο το χρόνο νοσηλείας σε ήπια και μέσης βαρύτητας περιστατικά, ενώ η δεξαμεθαζόνη βοηθά στην καλύτερη έκβαση των περιστατικών αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τη χρήση της. Όσο για την χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς  που έχουν αναρρώσει, δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος.

Εμβόλιο

Οι ελπίδες παραμένουν για την ανάπτυξη εμβολίου, καθώς ήδη τρία από αυτά περνούν άμεσα σε φάση κλινικής μελέτης 3 για την μέτρηση της ασφάλειάς τους σε ευρύτερη κλίμακα, αλλά και την καταγραφή της αποτελεσματικότητάς τους.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναμένεται να μην αποτρέπει τη νόσο, αλλά να διευκολύνει τη νόσηση σε ελαφρότερη μορφή.

Για το εμβόλιο της Moderna και του αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας, αναμένονται δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των μελετών γιατί μέχρι σήμερα γνωστοποιούνται μόνο μέσω ανακοινώσεων.

Όσο για το εμβόλιο της Κίνας, αναζητούνται πληθυσμοί άλλων χωρών για τη χορήγηση, καθώς είναι δύσκολος ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας όταν δεν κυκλοφορεί ευρέως ο ιός στο εσωτερικό της χώρας.

Ο καθηγητής στο σημείο αυτό εμφανίστηκε αισιόδοξος, εξαιτίας της συμμετοχής στην έρευνα για ανάπτυξη εμβολίου από φαρμακευτικούς κολοσσούς αλλά και από σημαντικά ιδρύματα όπως του Imperial College, του Queensland της Αυστραλίας κ. ά., όμως σημείωσε πως παραμένει το ηθικό ζήτημα της διάθεσης του εμβολίου όταν υπάρξει, ως δημόσιου αγαθού.