Ηλ. Μόσιαλος: Προστατεύει και απέναντι στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου το εμβόλιο Pfizer

Ηλ. Μόσιαλος: Προστατεύει και απέναντι στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου το εμβόλιο Pfizer

Εξαιρετικά νέα χαρακτηρίζει  ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος την ανακοίνωση της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%, σημειώνοντας πως από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι η δράση του εμβολίου δεν είναι προστατευτική μόνο έναντι της ήπιας νόσου.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Με σημερινή τους ανακοίνωση, και μετά από νέα ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής του εμβολίου τους, οι Pfizer/BioNTech προσδιορίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στο 95% (από 90% που είχαν ανακοινώσει αρχικά).

Το 95% προκύπτει από τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης. Από τις 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις συμμετεχόντων που νόσησαν, οι 162 παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν πάρει το εικονικό εμβόλιο. Μόνο 8 στους 170 είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο για τη νόσο του Covid-19. Επίσης, αυτή τη φορά υπήρξε και αναφορά σε περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σοβαρή νόσο: μόνο ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που είχε εμβολιαστεί ανέπτυξε σοβαρή νόσο, στις 10 περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει πως η δράση του εμβολίου δεν είναι προστατευτική μόνο έναντι της ήπιας νόσου.

Eξαιρετικά νέα που ελπίζω να επιβεβαιωθούν με τη δημοσίευση των δεδομένων σε επιστημονικά περιοδικά».