Ηλ. Μόσιαλος: Πρακτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα

Ηλ. Μόσιαλος: Πρακτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα

Στην πρόσφατη πρότασή του πως οι τεχνολογικές ανακαλύψεις αποτελούν δημόσια αγαθά και στην αμφισβήτηση που δέχθηκε από ορισμένους αναφέρεται σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Σε αυτήν παραπέμπει σε σχετική κοινή δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), που υιοθετεί την άποψη αυτή όπως είχε κάνει και ο Μπιλ Γκέιτς. Τονίζει πως στην πολιτική της υγείας πρέπει να δίνει πρακτικές λύσεις και να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα για επίλυση προβλημάτων.

Στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

«Όταν κατέθεσα την πρότασή μου για τις τεχνολογικές ανακαλύψεις και πρότεινα ότι σε περίοδο πανδημίας πρέπει να είναι δημόσια αγαθά ορισμένοι αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της πρότασης που στήριξε και ο Πρωθυπουργός. Κάποιοι είπαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση, άλλοι ότι είναι πρόωρο να συζητάμε τέτοια θέματα και άλλοι πιο ευγενικοί ότι είναι μάλλον ουτοπική η πρόταση. 

Πριν από λίγες ημέρες ο Bill Gates επιχειρηματολόγησε υπέρ των δημοσίων αγαθών. Σήμερα το ίδιο κάνουν σε κοινή τους δήλωση οι επικεφαλείς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Θα ακολουθήσουν σύντομα και αρκετές κυβερνήσεις.  Η πολιτική της υγείας έχει νόημα όταν δίνεις πρακτικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα. Δεν είναι φιλολογική συζήτηση, έχει να κάνει με τη χάραξη σωστής στρατηγικής. Με τη μεγάλη εικόνα και την επίλυση και πρόληψη μεγάλων προβλημάτων».

Παραθέτει και την κοινή δήλωση ΠΟΥ και ΠΟΕ

«Καλούμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα πολιτικής που θα μπορέσουν να διευκολύνουν περαιτέρω την έρευνα και την ανάπτυξη, να προωθήσουν την ταχεία διάδοσή τους σε εγχώριο και διασυνοριακό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες. Τέτοιες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τις στοχευμένες επενδύσεις, τη διασφάλιση ανοικτής πρόσβασης σε αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, την κατανομή των σχετικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, ανοικτά και διαφανή καθεστώτα προμηθειών, εξάλειψη των τιμολογίων για τις σχετικές τεχνολογίες υγείας, και μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου για τη μείωση του κόστους και των καθυστερήσεων».