Ηλ. Μόσιαλος : Πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε -Τι πρέπει να κάνουμε

Ηλ. Μόσιαλος : Πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε -Τι πρέπει να κάνουμε

Τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που κάνουν λόγω για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα και έχουν σημάνει «συναγερμό»  στην Πολιτεία και τους ειδικούς,  σχολίασε o καθηγητής του LSE κ. Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook, καλώντας μάλιστα τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται αλλά να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος, επισημαίνει χαρακτηριστικά «δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων, όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι όπως συνηθίζουν διάφοροι)». «Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις» τονίζει. 

Η πλήρης ανάρτηση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:

 «110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλευονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες.

Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις.

Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών.»