Ηλ. Μόσιαλος: Ο κορονοϊός δεν είναι φιλολογικό παιχνιδάκι

Ηλ. Μόσιαλος: Ο κορονοϊός δεν είναι φιλολογικό παιχνιδάκι

Απάντηση σε όσους έσπευσαν να επικρίνουν την πρότασή του να αγοραστούν πατέντες για όλα τα τεστ ταχείας διάγνωσης έδωσε με νέα ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, που ορίστηκε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό. 

«Κατέθεσα πριν από λίγες ημέρες μια συγκεκριμένη πρόταση για τις επιστημονικές ανακαλύψεις για τον Covid-19 και τις πατέντες. Υποστήριξα ότι όλες οι ανακαλύψεις (φάρμακα, εμβόλια, διαγνωστικά τεστ) θα πρέπει να θεωρούνται δημόσια αγαθά. Και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αγοράσουν τις πατέντες» ανέφερε στο facebook.

«Η πρόταση μου αμφισβητήθηκε από διάφορους με έωλα επιχειρήματα. Ισχυρίστηκαν ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στον ιδιωτικό τομέα η ότι είναι πρόωρο να συζητάμε τέτοια θέματα. ‘’Πρόωρες’’ θεωρήθηκαν και οι παρεμβάσεις μου στα τέλη Ιανουαρίου όταν προειδοποιούσα για την απειλή από το νέο ιό» προσθέτει, παραπέμποντας σε αντίστοιχη πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις πατέντες και επισυνάπτει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

«H αντιμετώπιση της απειλής του Covid-19 χρειάζεται αποφασιστικές εγχώριες και διεθνείς προσεγγίσεις. Δεν είναι ένα φιλολογικό παιχνιδάκι. Χρειαζόμαστε επίσης νέες ριζοσπαστικές ιδέες σε διεθνές επίπεδο. Η πρόταση μου για τις πατέντες είναι σε αυτή την κατεύθυνση» υπογραμμίζει ο κ. Μόσιαλος.