Ηλ. Μόσιαλος: Γιατί αργεί τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να εγκρίνει τα εμβόλια;

Ηλ. Μόσιαλος: Γιατί αργεί τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να εγκρίνει τα εμβόλια;

Το ερώτημα γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να ορίσει άμεσα τη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, για την έγκριση του εμβολίου, λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του FDA, διατυπώνει σε νέα ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην Κομισιόν.

Αναλυτικά ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

«Ο οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Αγγλίας (MHRA) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. O οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα:

1. Γιατί ο EMA δεν μπορεί να ορίσει την συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του FDA; Κανονικά θα μπορούσε και νωρίτερα. Οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία.

2. Γιατί δεν ορίζουν μια σαφή ημερομηνία; Είμαστε σε πανδημία, δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες.

Νομίζω η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν έχει συγκεκριμένο λόγο ο ΕΜΑ για την καθυστέρηση τότε να τον ανακοινώσει.

Αν ο λόγος είναι επιστημονικός όλοι θα κατανοήσουμε γιατί θέλουν να συνεδριάσουν αργότερα. Αν δεν είναι τότε πρέπει να επέμβει άμεσα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».