Ηλ. Μόσιαλος: Αρχές Ιανουαρίου πιστεύω ότι θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Ηλ. Μόσιαλος: Αρχές Ιανουαρίου πιστεύω ότι θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Τις ελπιδοφόρες ανακοινώσεις γύρω από το εμβόλιο του κορονοϊού που έκανε σήμερα Pfizer και η γερμανική BioΝΤech σχολίασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics», Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακά νέα.

Ειδικότερα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι το ποσοστό 90% αποτελεσματικότητας είναι κάτι το αναπάντεχο, καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις βαριές περιπτώσεις, ενώ ανέφερε ότι θα μάθουμε τα δεδομένα πριν το τέλος της χρονιάς, οπότε και η Pfizer θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία από το εμβόλιο κι αν εκτός από το να μας προστατεύει, θα εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορονοϊό.

Ερωτηθείς για τη διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι πιστεύει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

«Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως, μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca, ενώ μιλώντας για το 2ο γενικό lockdown που ισχύει σε όλη τη χώρα είπε ότι την αποτελεσματικότητα του θα την κρίνει η μείωση στην πίεση του ΕΣΥ.