ΙΚΕΑ: Οι μικρές αλλαγές με τη μεγάλη σημασία για τη βιωσιμότητα

ΙΚΕΑ: Οι μικρές αλλαγές με τη μεγάλη σημασία για τη βιωσιμότητα

Σε έναν κόσμο που αναζητεί τη βιωσιμότητα, το πρώτο βήμα για την επίτευξή της πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους κατοίκους του. Σε αυτόν τον κόσμο, η ΙΚΕΑ, ένας οργανισμός ευρύτερα γνωστός για την περιβαλλοντική του συνείδηση, πρωτοπορεί και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και εφαρμόζει τη βιωσιμότητα.

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, παρουσίασε τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Μια καινούργια, καλύτερη μέρα ξεκινάει από το σπίτι».

Η νέα καμπάνια είναι αφιερωμένη στις μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε όλοι, για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Το νέο τηλεοπτικό σποτ της ΙΚΕΑ εστιάζει σε στιγμές της καθημερινότητάς μας στο σπίτι- από την ώρα που ξυπνάμε το πρωί ως την ώρα που κοιμόμαστε το βράδυ- και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις βελτιώσουμε με στόχο τον θετικό μας αντίκτυπο στο περιβάλλον. Πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής καμπάνιας γίνονται τα προϊόντα ΙΚΕΑ που μπορούν να μας βοηθήσουν:

  1. Να εξοικονομήσουμε νερό και πολύτιμη ηλεκτρική ενέργεια
  2. Να κάνουμε ανακύκλωση
  3. Να μειώσουμε τη σπατάλη των πόρων και του φαγητού και
  4. Να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα

Στόχος της ΙΚΕΑ είναι να συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού αντίκτυπου για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Για την ΙΚΕΑ αυτό σημαίνει:

  • Να παράγει πιο βιώσιμα προϊόντα και να υιοθετεί πιο βιώσιμες πρακτικές με στόχο τη σωστή χρήση των πόρων του πλανήτη.
  • Να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ακολουθήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, δίνοντας τους προσιτές και εύκολες λύσεις μέσα από τα προϊόντα της και τη γνώση της.

Ταυτόχρονα η ΙΚΕΑ στην Ελλάδα έχει ήδη καταργήσει το πλαστικό μίας χρήσης από τη συλλογή προϊόντων της και τα εστιατόριά της, διαθέτει μόνο λαμπτήρες LED καταργώντας τους συμβατικούς και μέχρι το τέλος του 2021 προχωράει σε διακοπή της πώλησης των αλκαλικών μπαταριών αντικαθιστώντας τις με επαναφορτιζόμενες.

Πώς όμως τα προϊόντα της ΙΚΕΑ μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων και νερού;

Καθημερινά ένα νοικοκυριό πιθανότατα να σπαταλά πολλά λίτρα φρέσκου νερού και να κάνει μεγάλη κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλάζοντας μερικές από τις συνήθειες μας, μπορούμε τόσο να εξοικονομήσουμε χρήματα όσο και να μειώσουμε την σπατάλη πολύτιμων πόρων. Οι λαμπτήρες LED, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν μέχρι και 85% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες. Η ΙΚΕΑ, πλέον διαθέτει αποκλειστικά λαμπτήρες LED για τον φωτισμό, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά τη χρήση του τηλεχειριστηρίου TRÅDFRI που σβήνει τους λαμπτήρες, όταν φεύγουμε από ένα δωμάτιο.

Δείτε όλους τους λαμπτήρες

Την ίδια στιγμή, αλλάζοντας τις συμβατικές αλκαλικές μπαταρίες σε επαναφορτιζόμενες μπορούμε με την πάροδο του χρόνου να εξοικονομήσουμε χρήματα, να μειώσουμε τη σπατάλη πολύτιμων πόρων αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Η ΙΚΕΑ, μέχρι το τέλος του 2021 προχωρά στη διακοπή πώλησης των αλκαλικών μπαταριών αντικαθιστώντας τις με επαναφορτιζόμενες

Συνιστά μάλιστα το νέο φορτιστή STENKOL με τον οποίο μπορούμε να φορτίσουμε μαζί μπαταρίες AA και AAA - μία, δύο, τρεις ή τέσσερις ταυτόχρονα, ενώ απενεργοποιείται αυτόματα όταν φορτιστούν οι μπαταρίες. Είναι κατασκευασμένος από 50% ανακυκλωμένο πλαστικό - μέρος της δέσμευσης της IKEA για ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.

Δείτε εδώ όλες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και τους φορτιστές

Για το πιο πολύτιμο αγαθό στον πλανήτη, το νερό, ίσως λίγο να γνωρίζουν ότι μόνο το 3% της παγκόσμιας ποσότητας είναι φρέσκο. Για αυτό τον λόγο, η μετρημένη κατανάλωσή του έχει μεγάλη σημασία, τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική. Για τον λόγο αυτό η ΙΚΕΑ διαθέτει μπαταρίες κουζίνας και μπάνιου που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού μέχρι και 50% χάρη σε έναν ειδικό μηχανισμό ο οποίος είναι ενσωματωμένος σε όλες τις μπαταρίες και τα ντους της IKEA.

Δείτε τις μπαταρίες κουζίνας και τις μπαταρίες μπάνιου

Σήμερα, το 70% των υλικών που χρησιμοποιεί η IKEA σήμερα είναι ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα (10% ανακυκλωμένα, 60% ανανεώσιμα) με στόχο όλα τα προιόντα ΙΚΕΑ να βασίζονται σε ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030.

Για παράδειγμα, έχει παρουσιαστεί η κουζίνα METOD/KUNGSBACKA με προσόψεις από ανακυκλωμένο πλαστικό PET (από μπουκάλια).

Αλλά και σουπλά από υπάκυνθο ή φύκια.

Δείτε το σχετικό τηλεοπτικό σποτ ΕΔΩ και ανακαλύψετε, πώς μπορείτε με μικρές αλλαγές στο σπίτι να υιοθετήσετε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, με μεγάλο αντίκτυπο στον πλανήτη, το σπίτι όλων μας, εδώ.