ΙΚΕΑ: Ετοιμάζοντας μια «απλή συνταγή» για τη βιωσιμότητα μέσα από τη διαχείριση τροφίμων

ΙΚΕΑ: Ετοιμάζοντας μια «απλή συνταγή» για τη βιωσιμότητα μέσα από τη διαχείριση τροφίμων

Τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, από την παραγωγή, την επεξεργασία μέχρι και την απόρριψή τους. Ίσως να μην γνωρίζατε ότι το 1/3 όλων των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό οφείλεται στη διαδικασία  μεταφοράς των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση και στις αναπτυγμένες χώρες οφείλεται στα οικιακά απορρίμματα.

Η ΙΚΕΑ, λοιπόν, έχει δεσμευτεί να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2022. Από τους βασικούς στόχους της είναι η διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων και η μείωση της άσκοπης σπατάλης τους.

Και θα αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε: «Μέσω του φαγητού μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον πλανήτη μας». Και στην ΙΚΕΑ απαντάνε «ΦΥΣΙΚΑ», με τρεις κεντρικούς πυλώνες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Μην βιαστείτε και σκεφτείτε/φανταστείτε τρόπους. Γιατί η ΙΚΕΑ σας εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια πώς η κάθε μας μικρή συνήθεια μπορεί να αλλάξει την προσωπική μας υγεία, την ζωή κάποιου συνανθρώπου μας και στον τέλος να επηρεάζει όλο τον πλανήτη.

Οι 3 πυλώνες που βοηθούν στην εκπλήρωση του οράματος της ΙΚΕΑ, περιλαμβάνουν:

  1. Υγεία και Βιωσιμότητα
  2. Κυκλικότητα και Φροντίδα για τον πλανήτη
  3. Κοινωνική δικαιοσύνη και Ισότητα

Ο πρώτος πυλώνας με επίκεντρο την Υγεία και Βιωσιμότητα, αφορά στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. Όλους εμάς δηλαδή. Με μικρές αλλαγές στις συνήθειες της κουζίνας μας μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων.

Στα παρακάτω παραδείγματα αρχικά θα ταυτιστείτε (μιας και τα κάνουμε οι περισσότεροι καθημερινά) και στη συνέχεια θα καταλάβετε πως αλλάζουν τα πράγματα.

- Δίνουμε προσοχή στα αλλοιώσιμα τρόφιμα που αγοράζουμε. Επιλέγουμε αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο πρώτου λήξουν.

- Για την αποθήκευση των αλλοιώσιμων τροφίμων χρησιμοποιούμε διαφανή δοχεία και τα τοποθετούμε σε μέρος που έχουμε εύκολη πρόσβαση, Έτσι το φρέσκο φαγητό μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο και θα βλέπουμε τι πρέπει να φάμε πρώτα.

- Ότι περισσέψει από το δείπνο ή το μεσημεριανό μας, το φυλάμε σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αντί να πετάξουμε. Το τοποθετούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και έτσι εξασφαλίζουμε άλλο ένα γεύμα.

Για παράδειγμα τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων IKEA 365 είναι ασφαλή για φούρνο, έτσι ώστε να μπορείτε να αποθηκεύετε, να θερμαίνετε και να σερβίρετε το φαγητό σας από το ίδιο πιάτο, μειώνοντας έτσι και το πλύσιμο των πιάτων.

Φιλοδοξία της ΙΚΕΑ, είναι έως το 2030 είναι να εμπνεύσει και να δώσει τη δυνατότητα σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, πιο φιλική προς τον πλανήτη.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την Κυκλικότητα και Φροντίδα στον πλανήτη.

Το φαγητό στα καταστήματα ΙΚΕΑ ήταν και παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας τους. Κρατηθείτε, γιατί τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Περίπου 680 εκατομμύρια (!) άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΙΚΕΑ απήλαυσαν τα προϊόντα τα οποία προσφέρουν.  

Η ευθύνη της διαχείρισης αυτών των ποσοτήτων είναι τεράστια. Έτσι από τον Αύγουστο του 2021, η ΙΚΕΑ επένδυσε σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής αποβλήτων τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων της ,ενώ εκπαίδευσε το προσωπικό στις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων για το περιβάλλον, τη σημασία σωστής καταγραφής του και διαχείρισης των αποθεμάτων.

Ο τρίτος πυλώνας έχει επίκεντρο την Κοινωνική δικαιοσύνη & Ισότητα

Ο επισιτισμός και η καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων είναι ή θα έπρεπε να είναι έννοιες αλληλένδετες. Η ΙΚΕΑ, συνεργάζεται με τον Μη-Κερδοσκοπικό Οργανισμό ΜΠΟΡΟΥΜΕ από το 2012. Ο οργανισμός ασχολείται με την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και τη χρήση τροφίμων για κοινωφελείς σκοπούς σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, η ΙΚΕΑ παρέχει δωρεάν καθημερινά όλα τα γεύματα που δεν έχουν σερβιριστεί στα εστιατόρια των καταστημάτων. Τα τρόφιμα δωρίζονται σε οργανισμούς και ιδρύματα για την υποστήριξη ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Τα νούμερα εντυπωσιακά. 653.666 μερίδες φαγητού έχουν προσφερθεί από το 2012 έως το 2021 σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Από το 2012 η IKEA έχει προσφέρει:

2012: 41.288 μερίδες φαγητού
2013: 82.958 μερίδες φαγητού
2014: 62.726 μερίδες φαγητού
2015: 92.502 μερίδες φαγητού
2016: 96.468 μερίδες φαγητού
2017: 69.368 μερίδες φαγητού
2018: 59.089 μερίδες φαγητού
2019: 59.092 μερίδες φαγητού
2020: 42.364 μερίδες φαγητού
2021: 52.943 μερίδες φαγητού

Όλα μπορούν να αλλάξουν από την καθημερινότητά μας. Από τις μικρές μας συνήθειες. Αν οι 650.000 μερίδες φαγητού (653.666 για την ακρίβεια) σας φαίνονται πολλές, σκεφτείτε πόσες μπορούν να μαζευτούν αν μπούμε όλοι στην λογική της ΙΚΕΑ. Η αλλαγή είναι στα χέρια μας και στο τρόπο ζωής. Και η ΙΚΕΑ φροντίζει καθημερινά και για τα δύο. Και για τις αλλαγές και για τον τρόπο ζωής μας.