Ικανοποίηση στο Κίεβο για την «ενότητα» με τους Δυτικούς απέναντι στο ρωσικό «τελεσίγραφο»

Ικανοποίηση στο Κίεβο για την «ενότητα» με τους Δυτικούς απέναντι στο ρωσικό «τελεσίγραφο»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντίμτρο Κούλεμπα εξέφρασε σήμερα Τρίτη την ικανοποίησή του για την «ενότητα» της χώρας του με τους Δυτικούς απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε ρωσικά «τελεσίγραφα» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη έδειξαν ότι η δύναμή μας είναι στην ενότητα και τη συνοχή των θέσεων απέναντι στα ρωσικά τελεσίγραφα», δήλωσε ο Κούλεμπα σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την επομένη της συνάντησης.

Οι Κούλεμπα και Μπλίνκεν συζήτησαν τα επόμενα βήματα για να αποτρέψουν τη Μόσχα να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας, η οποία πολεμά μια αυτονομιστική εξέγερση φιλορώσων στην ανατολική πλευρά του εδάφους της από το 2014, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Κούλεμπα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο βασικός εταίρος της Ουκρανίας για την ασφάλειά της.

Οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, με την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου να κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με σκοπό την εισβολή.

Γραπτές εγγυήσεις

 

Η Μόσχα αξίωσε γραπτές εγγυήσεις που αποκλείουν την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης κατέληξαν μόνο στην υπόσχεση νέων επαφών μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών.

Αντιδρώντας στην άνοδο στην εξουσία φιλοδυτικών στις αρχές του 2014 στην Ουκρανία, η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και υποστήριξε, σύμφωνα με το Κίεβο και τους Δυτικούς, την αυτονομιστική εξέγερση στις ανατολικές συνοριακές περιοχές του εδάφους της.

Η σύγκρουση μετρά περισσότερους από 13.000 νεκρούς μέχρι σήμερα.