7ος χρόνος, ημέρα 2224η
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

Ifo: «Υποβαθμίζει» στο 3,3% την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος

Ifo: «Υποβαθμίζει» στο 3,3% την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος
AP Photo/Jens Meyer, file

Καθοδικά κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αναθεωρεί την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας (Ifo). Προβλέπει ότι θα τρέξει με 3,3% φέτος, ενώ αναβαθμίζει την εκτίμησή του για το 2022 στο 4,3%.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα πρέπει να φτάσει σε επίπεδο προ πανδημίας το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 5,8% φέτος και θα μειωθεί στο 5,2% το 2022, ενώ ο πληθωρισμός φέτος θα φτάσει στο 2,6% φέτος και θα μειωθεί στο 1,9% του χρόνου.

«Βραχυπρόθεσμα, τα προβλήματα στην παράδοση πρωτογενών προϊόντων συγκεκριμένα, είναι αυτά που συγκρατούν την οικονομία», ανέφερε οικονομολόγος του Ifo. «Η ανάκαμψη, η οποία είναι ισχυρή λόγω του ανοίγματος της οικονομίας, ωθείται προς τα πίσω λίγο περισσότερο από ό,τι αναμέναμε την άνοιξη», πρόσθεσε.

Η ανάκαμψη από την πανδημία και τα προβλήματα στον εφοδιασμό επεξεργαστών, ξυλείας και άλλων υλικών, οδηγούν ανοδικά τις τιμές, ωθώντας το Ifo να προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,6% αυτό το έτος από 0,6% το 2020, προτού υποχωρήσει στο 1,9% το 2022.