Ifo: Ύφεση 6,6% στη Γερμανία – «Επιστροφή» μετά το τέλος του 2021

Ifo: Ύφεση 6,6% στη Γερμανία – «Επιστροφή» μετά το τέλος του 2021

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,6% φέτος εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού και το ΑΕΠ της χώρας δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το τέλος του 2021. Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, σημειώνοντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπήκε σε τροχιά ύφεσης από το α’ τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ στο -1,9%.

Σύμφωνα με το σημαντικό γερμανικό ινστιτούτο, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,2% στο β’ τρίμηνο. «Δεν θα επιστρέψουμε στην κατάσταση που βρισκόμασταν πριν τον κορονοϊό έως τα τέλη του 2021», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών προβλέψεων του Ifo, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 8,5% το 2021.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ίδιο ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος κατέρρευσε τον Απρίλιο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί, ενώ σήμερα πρόσθεσε ότι και το Βαρόμετρο Απασχόλησης υποδεικνύει ότι έρχεται σημαντική άνοδος της ανεργίας στη Γερμανία. 

Σε ιστορικό χαμηλό η απασχόληση την Γερμανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης της απασχόλησης στην Γερμανία, σημειώνοντας πτώση στις 86,3 μονάδες, σε σχέση με τις 93,4 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο Ifo.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου και ο δείκτης της απασχόλησης και στους τέσσερις τομείς της οικονομίας (κατασκευές, υπηρεσίες, εμπόριο και μεταποίηση) σημείωσε αξιοσημείωτη κάμψη, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αύξηση του δείκτη της ανεργίας.