Ιερώνυμος: Όσοι διαφωνούν ίσως έχουν προσωπικές επιδιώξεις

Ιερώνυμος: Όσοι διαφωνούν ίσως έχουν προσωπικές επιδιώξεις

Τον προβληματισμό του για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του όσον αφορά το σχέδιο συμφωνίας για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου. 

«Προβληματίζομαι, ναι, για τους χειρισμούς μου», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά είναι δυνατό ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι θα τον αμφισβητήσουν στην Ιεραρχία, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως δεν θα ήθελε να το απαντήσει αυτό. «Πιστεύω στο έργο μου και αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα», ανέφερε.

Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας, ο Ιερώνυμος ενημέρωσε τον κ. Γαβρόγλου ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Δεκέμβριο θα υπάρξει μια επιτροπή με την οποία θα συνεργαστεί η κυβέρνηση προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας.

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του κλήρου», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα ερωτήματα που κάνατε, τις ανάγκες που έχουν οι ιερείς μας και μάλιστα στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς.

»Αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση θα πρέπει να το μάθετε, να το πω να το υπογραμμίσω ότι είναι μεγάλο θέμα αυτό, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκκλησίας, όχι μόνο στον χώρο αυτό αλλά γενικότερα, για αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και όχι εξωτερικά.

»Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε. Πιο απλά από αυτό δεν μπορεί κανείς να πει».

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου, ανέφερε πως «ο διάλογος (σ.σ.: με την Εκκλησία) έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις. Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης των Ιερέων. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασικό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων».

Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνουν οι κληρικοί στο Δημόσιο ο υπουργός παιδείας ανέφερε: «Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και να ολοκληρώνουμε σταδιακά τα βήματα και τα στάδια και θα ενημερώνουμε.Νομίζω πρέπει να συζητάμε τα θέματα όταν ωριμάζουν και όταν έχουμε κάτι επί της ουσίας και έγκυρα να πούμε».

Διαβάστε ακόμα:

- Ιερώνυμος: Δεν θα γίνει τίποτα αν δεν το δεχτούν κλήρος και Ιεραρχία