Το Πάσχα προσευχηθείτε από τα σπίτια σας
Απόφαση Ιεράς Συνόδου

Το Πάσχα προσευχηθείτε από τα σπίτια σας

Κεκλεισμένων των θυρών θα λειτουργούν οι εκκλησίες το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), που συνεδρίασε την Τετάρτη και θα ακολουθήσει τις οδηγίες των περιοριστικών μέτρων, καλώντας όλους τους πιστούς να μην προσέρχονται στις λειτουργίες. «Εκτενέστερον προσεύχεσθε στα σπίτια σας!» αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΙΣ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΔΙΣ «κατανοεί απόλυτα την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», επισημαίνοντας πως «προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης. Η πίστη στο Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου».

Η ΔΙΣ υπογραμμίζει πως «την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία. Γι᾿ αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: ‘’Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται’’».

Η κοινωνία δεν μεταδίδει τον ιό

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες η ΔΙΣ επισημαίνει πως η τελετή της Ανάστασης θα γίνει τη βραδιά της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, στις 26 προς 27 Μαϊου και «θα τελεσθεί στους ναούς της χώρας η πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου».

Προσθέτει ότι «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα συγκεντρωθούν οι Έλληνες στους ναούς για να ψάλλουν τους αναστάσιμους ύμνους και να ζήσουν όσα δεν θα μπορέσουν το επερχόμενο Πάσχα κατά τα διάρκεια του οποίου οι ναοί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών εαν τελικά η Κυβέρνηση επιτρέψει κάτι τέτοιο».

Στην ανακοίνωσή της βέβαια η ΔΙΣ επαναλαμβάνει πως η κοινωνία δεν αποτελεί αιτία μετάδοσης του κορονοϊού. «Η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών… Όσοι προσέρχονται ‘’μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης’’και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται ‘’φάρμακο αθανασίας’’, ‘’εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιο’’. Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα» αναφέρεται.

Παροχή βοήθειας και χορήγηση μισθού

Αποφασίστηκε επίσης  η παροχή βοήθειας προς τους πάσχοντες και προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έρθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή στις Δομές και τα Ιδρύματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Οργάνωση «Αποστολή» κ.λπ.) να συνεργασθούν με τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων να συνεχιστεί η παροχή συσσιτίων, ενώ το ίδιο προτρέπεται να πράξουν όλες οι μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έλαβαν επίσης την απόφαση της καταθέσεως ενός μισθού προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετωπίσεως Κορονοϊού και προτρέπουν και τους υπολοίπους Αρχιερείς να πράξουν το ίδιο για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.