Ηχηρή παραίτηση στους New York Times μετά τον σάλο για το άρθρο Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή

Ηχηρή παραίτηση στους New York Times μετά τον σάλο για το άρθρο Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή

Ο Τζέιμς Μπένετ υψηλόβαθμο στέλεχος στην εφημερίδα New York Times  ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την δημοσίευση του άρθρου του Γερουσιαστή Τόμ Κότον. 

Ο Μπένετ υπεύθυνος για τα άρθρα γνώμης στην NYT ανακοίνωσε την παραίτησή του από το μέσο μετά τον "εμφύλιο" που δημιούργησε η απόφαση της εφημερίδας να δημοσιεύσει του άρθρο του Κότον.

Ο Γερουσιαστής από τον Αρκάνσας έγραψε άρθρο με τον τίτλο "Στείλε τον στρατό" (Send in the troops), στην εφημερίδα New York Times το οποίο δημιούργησε αντιπαράθεση εντός του οργανισμού με συντάκτες να διατυπώνουν δημόσια την αντίθεσή τους, κάτι που προκάλεσε εν τέλει την δημόσια συγγνώμη του εκδότη. 

Ο Κότον υποστήριξε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων είναι μια θεαματική επίδειξη δύναμης, που θα "διαλύσει τα πλήθη όσων παρανομούν, θα οδηγήσει σε συλλήψεις και θα αποτρέψει μελλοντικά έκτροπα. Έτσι λοιπόν τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επιβολής του Νόμου περί Εξεγέρσεων (Insurrection Act) του 1807.

Πολλοί δημοσιογράφοι της NYT διαμαρτυρήθηκαν έντονα, με αποτέλεσμα 
η εκπρόσωπος Τύπου Αϊλίν Μέρφι να δηλώσει ότι "Εξετάσαμε το κομμάτι και τη διαδικασία που οδήγησε στη δημοσίευσή του. Η εξέταση αυτή κατέστησε σαφές ότι μια βιαστική διαδικασία αξιολόγησης οδήγησε στη δημοσίευση ενός άρθρου γνώμης που δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρ μας".

Σημειώνεται ότι αρχικά, ο εκδότης της New York Times, Άρθουρ Σούλτσμπεργκερ υπεραμύνθηκε της απόφασης δημοσίευσης του άρθρου, λέγοντας ότι η εφημερίδα παραμένει προσηλωμένη στην παρουσίαση "απόψεων απ’ όλο το φάσμα".