Ηχείο ισραηλινής εταιρείας επιτρέπει στους χρηστές ν' ακούν ιδιωτικά χωρίς ακουστικά

Ηχείο ισραηλινής εταιρείας επιτρέπει στους χρηστές ν' ακούν ιδιωτικά χωρίς ακουστικά

Μπορούμε ν' ακούμε με ηχεία, αλλά όλοι τότε γύρω μας ακούν ό,τι ακούμε. Μπορούμε πάλι ν' ακούμε ιδιωτικά, μέσω ακουστικών. Αλλά δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε ν' ακούμε μόνο εμείς, χωρίς όμως να αποκόπτουμε τον εαυτό μας από το περιβάλλον μας;

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, ισραηλινή νεοφυής επιχείρηση Noveto ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αρχίζει την προπώληση του SoundBeamer, ενός έξυπνου ηχείου που μεταδίδει ήχο κατ' ευθείαν στ' αυτιά του ακροατή χωρίς τη χρήση ακουστικών και χωρίς να ενοχλείται κανείς στο περιβάλλον του. Μόνο το άτομο που χρησιμοποιεί το ηχείο μπορεί ν' ακούσει τους ήχους.

Η αίσθηση που σου δημιουργεί το SoundBeamer εκείνη του να ακούς με ακουστικά, αλλά χωρίς ακουστικά. Ο χρήστης μπορεί να ακούει μουσική, να παρακολουθεί ταινία ή να συνομιλεί με βιντεοκλήση χωρίς να μπορεί να ακούσει κανείς άλλος στο περιβάλλον του.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει το προϊόν στο τέλος του 2021, αλλά τα πρώτα πρωτότυπα είναι ήδη διαθέσιμα.

Ο Τόμερ Σάνο [Tomer Shani], ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, εξηγεί πώς λειτουργεί η συσκευή: «Το πάνω μέρος έχει μια μικρή 3D κάμερα, η οποία συλλαμβάνει το πρόσωπο του χρήστη και εκτιμά που βρίσκονται τα αυτιά του, γιατί θέλουμε να μεταδώσουμε τον ήχο μόνο στα αυτιά του. Τα δύο μικρά ηχεία στις δύο πλευρές τις κάμερας συνίστανται από πολλά υπερηχητικά ηχεία, καθένα από τα οποία ελέγχεται χωριστά, κάτι που μας επιτρέπει να εστιάζουμε την ακουστική ενέργεια στα αυτιά και να δημιουργούμε «θύλακες ήχου» κοντά στα αυτιά. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να κάνουμε τα ηχητικά κύματα να «καβαλήσουν» τα υπερηχητικά κύματα. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι ακούς με αόρατα ακουστικά».

Η αίσθηση που έχει κανείς όταν χρησιμοποιεί το SoundBeamer είναι εκείνη που του δημιουργεί ένα πολυκάναλο ηχητικό σύστημα – χωρίς όμως να χρειάζεται να έχει ένα τέτοιο σύστημα.