ICAP: To brain drain στην Ελλάδα συνεχίζεται και παγιώνεται

ICAP: To brain drain στην Ελλάδα συνεχίζεται και παγιώνεται

Έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά και οικονομική κρίση συνεχίζουν να διώχνουν τους νέους και μορφωμένους Έλληνες από τη χώρα δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της ICAP.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP προκύπτει ότι σε 1.068 Έλληνες με διεθνή εργασιακή εμπειρία (ως κάτοικοι εξωτερικού), το εκπαιδευτικό τους επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, (πτυχιούχοι κατά 92%), εργάζονται κατά πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, μοιράζονται κυρίως μεταξύ οικονομικών σπουδών και STEM, και κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό αφού είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα.

Οι κυριότεροι κλάδοι όπου απασχολούνται είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός/ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός. Ακολουθούν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας. Είναι κατά το ήμισυ απλοί υπάλληλοι, όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που έχουν υπεύθυνη θέση και αυτό αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους. Ελάχιστοι απασχολούνται ως επιχειρηματίες. Πάνω από τους μισούς εργάζονται στο εξωτερικό για πάνω από 3 χρόνια.

Δηλώνουν ως πρώτη αιτία αναχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά, με δεύτερη αιτία την οικονομική κρίση. Όμως ως βασικές προϋποθέσεις επιστροφής αναφέρονται η εύρεση εργασίας με αντίστοιχες αποδοχές και η βελτίωση της οικονομίας γενικά.

Συνδέονται με την Ελλάδα μέσω της μουσικής, του κινηματογράφου, της θρησκείας και εν γένει της παράδοσης και μόνο ένα τρίτο δηλώνει ότι υποστηρίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους. Το εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε αυτή δηλώνει ότι δε σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα.

Γενικά, ο πληθυσμός αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως γενιά του brain drain ωριμάζει και εξελίσσεται και όσοι από αυτούς επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, κατά μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να υπάρχει τρόπος για την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με παραγωγικό τρόπο.