ΙΑΤΑ: Υποχρεωτική χρήση της μάσκας όταν επανέλθουν οι πτήσεις

ΙΑΤΑ: Υποχρεωτική χρήση της μάσκας όταν επανέλθουν οι πτήσεις

Την υποχρεωτική χρήση μασκών από επιβάτες και πλήρωμα στηρίζει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης για τη βιοασφάλεια που θα εφαρμοστεί προσωρινά στις πτήσεις επιτραπούν και πάλι τα αεροπορικά ταξίδια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΤΑ, δεν υποστηρίζει την επιβολή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα άφηναν κενά τα «μεσαία καθίσματα». Ακόμη και αν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, διατηρώντας κενό το «μεσαίο κάθισμα», δεν θα προσφέρει αποτελεσματική κοινωνική αποστασιοποίηση καθώς οι περισσότερες αρχές προτείνουν 1m-2m ενώ το μέσο πλάτος του καθίσματος είναι μικρότερο από 50 cm.

Με λιγότερες θέσεις προς πώληση, το κόστος θα εκτοξευθεί. Σε σύγκριση με το 2019, οι ναύλοι θα χρειαστεί να αυξηθούν δραματικά, από 43% έως 54% ανάλογα την περιοχή.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στο αεροσκάφος είναι χαμηλός ενώ τονίζει ότι η χρήση μάσκας από επιβάτες και πλήρωμα θα μειώσει τον ήδη χαμηλό κίνδυνο, αποφεύγοντας παράλληλα τις δραματικές αυξήσεις του κόστους στα αεροπορικά ταξίδια που θα επέφεραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε μια λύση που δίνει στους επιβάτες την αυτοπεποίθηση να πετάξουν και πάλι, και διατηρεί το κόστος της πτήσης προσιτό. Το ένα χωρίς το άλλο δεν θα έχει μόνιμο όφελος», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac.

Μέτρα για τη μείωση του ήδη χαμηλού κινδύνου 

Εκτός από την κάλυψη προσώπου, τα επίπεδα προσωρινών μέτρων βιοασφάλειας που προτείνονται είναι:

-Έλεγχος θερμοκρασίας σώματος επιβατών, εργαζομένων στο αεροδρόμιο 

-Διαδικασίες επιβίβασης και εκφόρτωσης που μειώνουν την επαφή με άλλους επιβάτες ή πλήρωμα,

-Περιορισμός της κίνησης εντός της καμπίνας κατά τη διάρκεια της πτήσης,

-Πιο συχνός και βαθύτερος καθαρισμός καμπίνας

-Απλοποιημένες διαδικασίες τροφοδοσίας που μειώνουν την κίνηση του πληρώματος και την αλληλεπίδραση με τους επιβάτες.

Οι δοκιμές για διαβατήρια COVID-19 ή ανοσίας θα μπορούσαν επίσης να συμπεριληφθούν ως προσωρινά μέτρα βιοασφάλειας.

Όπως επισημαίνει ωστόσο η ΙΑΤΑ, βάσει στοιχείων από αεροπορικές εταιρίες-μέλη της, ο κίνδυνος μετάδοσης ιών στο αεροσκάφος είναι χαμηλός ακόμη και χωρίς ειδικά μέτρα. Οι μακροπρόθεσμες λύσεις για τον COVID-19 εξαρτώνται από την ιατρική επιστήμη, αναφέρει η ΙΑΤΑ και τονίζει ότι χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο, ένα διαβατήριο ανοσίας ή ένα αποτελεσματικό τεστ για τον ιό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλίμακα.

ΙΑΤΑ: «Όχι» στη λύση των κενών μεσαίων θέσεων στα αεροσκάφη

Υπενθυμίζεται πως χτες η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) τάχθηκε κατά της λύσης να μένουν κενές οι μεσαίες θέσεις στα αεροσκάφη, στο πλαίσιο συζητήσεων για το πώς θα μπορούν να εκτελούνται πτήσεις, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, λόγω του κορονοϊού.

Ο Μπράιαν Πιρς, επικεφαλής οικονομολόγος στην (IATA), δήλωσε ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες δεν θα ήταν σε θέση να έχουν κέρδη πέρυσι εάν είχε αφαιρεθεί το ένα τρίτο των θέσεων στους πιο δημοφιλείς τύπους αεροσκαφών.

Τον Απρίλιο, ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ δήλωσε ότι το να παραμείνει κενή η μεσαία θέση είναι μια από τις πιθανές προϋποθέσεις για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, που βρίσκονται υπό συζήτηση με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.