7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Ιαπωνία: Ξεκινά ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών

Ιαπωνία: Ξεκινά ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών
Yoshikazu Tsuno/Pool Photo via AP

Η Ιαπωνία άρχισε να εμβολιάζει κατά της covid-19 τους ενήλικες άνω των 65 ετών, με τις εισαγόμενες δόσεις να είναι λίγες και τον ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας να μην φαίνεται να μπορεί να αναχαιτίσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Σε περίπου 120 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ιαπωνία ξεκίνησε σήμερα να χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19 σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Οι δόσεις αυτές παρασκευάζονται στην Ευρώπη και παραδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις επαρχίες της Ιαπωνίας.

Μόνο 2.810 άνθρωποι στο Τόκιο αναμένεται να εμβολιαστούν από την πρώτη παρτίδα, ενώ οι περισσότερες επαρχίες θα λάβουν 1.000 δόσεις ή και λιγότερες, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας. Η Ιαπωνία έχει πληθυσμό 126 εκατομμυρίων κατοίκων, με την πλειονότητά του να είναι ηλικιωμένοι.

Ο γραμματέας της κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο επανέλαβε σήμερα ότι το Τόκιο εκτιμά πως μπορεί να διασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων για τα 36 εκατομμύρια πολίτες της χώρας που είναι άνω των 65 ετών ως το τέλος Ιουνίου.

“Αν οι εισαγωγές από την ΕΕ προχωρήσουν ομαλά, εκτιμώ ότι η χώρα θα μπορεί να διανείμει εμβόλια τα οποία θα μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ηλικιωμένους”, εξήγησε ο Κάτο.

Παράλληλα στο Τόκιο τίθενται σε ισχύ από σήμερα και για ένα μήνα αυξημένα μέτρα με στόχο την ανάσχεση του τέταρτου κύματος των μολύνσεων από κορονοϊό, το οποίο πυροδοτούν κυρίως τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, ενώ η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μόλις σε 100 ημέρες.

Η Ιαπωνία ήταν μεταξύ των τελευταίων μεγάλων οικονομιών παγκοσμίως που ξεκίνησε τον εμβολιασμό κατά της covid-19 στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο Τάρο Κάνο, ο υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια, υπερασπίστηκε τους ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας, εξηγώντας ότι οι τοπικές κυβερνήσεις χρειάζονταν χρόνο να προετοιμαστούν.

“Μετά την αυριανή ημέρα θα ενημερώσουμε τις περιφέρειες πόσα (εμβόλια) μπορούμε να διανείμουμε και θα αποφασίσουν πόσα θα δώσουν σε κάθε δήμο”, επεσήμανε ο Κάνο μιλώντας χθες Κυριακή στο NHK,

Η Ιαπωνίας βασίζεται στο εμβόλιο της Pfizer, καθώς είναι το μόνο που έχει εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας. Ο ρυθμός των εμβολιασμών ενδέχεται να αυξηθεί τον Μάιο καθώς αναμένεται να φτάσουν περισσότερες δόσεις από την Ευρώπη.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ιαπωνία, κυρίως υγειονομικοί, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της covid-19 μέχρι στιγμής. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είναι μεταξύ των περίπου 90 πολιτικών που εμβολιάστηκαν ενόψει συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό μοιάζει δύσκολο να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή ακόμη και το χειμώνα, πολύ αργά για να ανασχέσουν την εξάπλωση της επιδημίας, η οποία φαίνεται να πλήττει πλέον ανθρώπους 30 με 50 ετών, σύμφωνα με την Χαρούκα Σακαμότο, γιατρό και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Keio του Τόκιο.

“Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν μπορούν να αποτρέψουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας”, επεσήμανε, “Πιστεύω ότι η νεότερη γενιά θα επηρεαστεί περισσότερο τώρα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ