Ιαπωνία: Σε ύφεση η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Ιαπωνία: Σε ύφεση η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η ιαπωνική οικονομία εισήλθε επίσημα σε ύφεση, καθώς κατέγραψε συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου, ενώ η κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μόλις άρχιζε να γίνεται αισθητή, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, κατά το οποίο είχε ήδη καταγράψει συρρίκνωση 1,9%. 

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο επί οκταετία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Για να την αντιμετωπίσει το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε επίσης ένα πακέτο μέτρων στήριξης αξίας 108,2 τρισ. γεν (993 δισ. δολαρίων) – ίσης με το 20% του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Ο Άμπε έχει ανακοινώσει ήδη ότι οι άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 39,5 τρισ. γεν, ή 7% της οικονομίας, υπερδιπλάσιο του ποσού που δαπάνησε η Ιαπωνία ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Με φόντο τα παραπάνω ο Χαρουχικο Κουροντα επικεφαλής της Bank of Japan διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς η προσοχή της τράπεζας εστιάζεται στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και στη διατήρηση της σταθερότητας στις αγορές.

«Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να προσφέρουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση σε εταιρείες μέσω του τραπεζικού συστήματος και να σταθεροποιήσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουροντα, διευκρινίζοντας ότι «τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι επαρκή και κατάλληλα».

AP Photo/Eugene Hoshiko