Ιαπωνία: Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν ζημιώσει το 85% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη χώρα

Ιαπωνία: Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν ζημιώσει το 85% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη χώρα

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επέβαλε η Ιαπωνία για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού έχουν πλήξει τις περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί και θα μπορούσαν να οδηγήσουν αυτές τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν το μέλλον τους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πολλές χώρες επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, αλλά αυτοί της Ιαπωνίας είναι από τους αυστηρότερους, απαγορεύοντας την είσοδο σε τουρίστες και κατόχους βίζας από 129 χώρες. Ακόμη και οι μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν εκτός και αν λάβουν ειδική άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι μόνιμοι κάτοικοι που δεν διαθέτουν υπηκοότητα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα κατοικίας τους.

Πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επιχειρήσεων (EBC) μεταξύ 376 μελών του στην Ιαπωνία έδειξε ότι το 85% αυτών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις απαγορεύσεις, ενώ το 44% των ερωτηθέντων αναφέρει οικονομικές απώλειες. Σύμφωνα με το EBC οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αντιβαίνουν στις διεθνείς συνθήκες.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει εφαρμόσει η Ιαπωνία τις απαγορεύσεις δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας που ίσως οδηγήσει πολλούς CEO να «ξανασκεφτούν την πολιτική τους στην Ιαπωνία» δήλωσε ο διευθυντής του EBC.

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία επιτρέπει στους πολίτες της να επιστρέψουν στη χώρα αν κάνουν τεστ κατά την είσοδό τους και τηρήσουν μία περίοδο αυτοαπομόνωσης.

Οι ξένοι που ζουν στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες για να επιστρέψουν, όπως το να αποδείξουν ότι χρειάζεται να επισκεφθούν κάποιον ετοιμοθάνατο συγγενή ή να επανενωθούν με την οικογένειά τους που βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Τα σχόλια του EBC συμβαδίζουν με αυτά του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που έχει αποδοκιμάσει την πολιτική «δύο μέτρων» σχετικά με τις προϋποθέσεις επιστροφής στη χώρα.

Οι μεταναστευτικές αρχές της Ιαπωνίας έχουν δηλώσει ότι επεξεργάζονται τρόπους χαλάρωσης των απαγορεύσεων, αλλά έχουν ως προτεραιότητα τον περιορισμό της πανδημίας.

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων έχει οδηγήσει την οικονομία της Ιαπωνίας στην πρώτη της ύφεση εδώ και 4 χρόνια, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του νέου κορονοϊού που έχει φέρει το σύνολο των κρουσμάτων στις 25.000.