7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός καλεί τον κόσμο να δει τους Ολυμπιακούς από τα σπίτια του

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός καλεί τον κόσμο να δει τους Ολυμπιακούς από τα σπίτια του
AP Photo/Kiichiro Sato

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έκανε σήμερα έκκληση προς τους πολίτες να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το σπίτι τους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την επέκταση των περιορισμών κατά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές καθώς η παραλλαγή Δέλτα έχει προκαλέσει αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το 40% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση ως τα τέλη Αυγούστου, είπε ο Σούγκα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα φροντίσει ώστε τα χρήματα για την αποζημίωση των εστιατορίων που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας να δοθούν χωρίς καθυστέρηση και κάλεσε τους πολίτες να αντιληφθούν ότι η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση ακόμη και μεταξύ των νέων επισημαίνοντας ότι αυξάνονται οι μολύνσεις μεταξύ των 40αρηδων και 50αρηδων, ενώ το ποσοστό των ηλικιωμένων ανάμεσα σε όσους έχουν μολυνθεί κυμαίνεται σε 2% με 3%.

Όπως είπε ο ίδιος, ο ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρας, κυρίως εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα, δεν έχει προηγούμενο και υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης εξάπλωσης και επιβάρυνσης των νοσοκομείων και των δημόσιων κέντρων υγείας.

Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις νομαρχίες κοντά στο Τόκιο που φιλοξενεί την περίοδο αυτή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη δυτική νομαρχία της Οσάκα καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην πρωτεύουσα και στην υπόλοιπη χώρα, γεγονός που πλήττει την εικόνα των Αγώνων.

Το Τόκιο, το οποίο βρίσκεται ήδη για τέταρτη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα 3.300 νέα κρούσματα έπειτα από τον αριθμό ρεκόρ των 3.865 που καταγράφηκε μια ημέρα νωρίτερα. Συνολικά στη χώρα τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα κατέγραψαν ρεκόρ και ανήλθαν σε 10.743.