7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Ιαπωνία - Ινδία: Διάθεση αποθεμάτων πετρελαίου για μείωση των διεθνών τιμών

Ιαπωνία - Ινδία: Διάθεση αποθεμάτων πετρελαίου για μείωση των διεθνών τιμών
Ap Images

Ιάπωνες και Ινδοί αξιωματούχοι εργάζονται για την εξεύρεση τρόπων διάθεσης εθνικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες για τη μείωση των τιμών, όπως δήλωσαν στο Reuters επτά κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση για τα σχέδια που υπάρχουν.

Μία τέτοια ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις.

Ο Λευκός Οίκος και αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση για την αποδέσμευση αποθεμάτων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να προχωρήσουν σε συντονισμένη διάθεση πετρελαϊκών αποθεμάτων, καθώς οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται στις ΗΠΑ και τα ποσοστά της δημοτικότητας του μειώνονται, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα γίνουν την επόμενη χρονιά.

Πίεση στον ΟΠΕΚ

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να πιέσει τον OΠEK+ για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τις χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+ αύξησαν την παραγωγή τους κατά περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία βάση, αλλά αντιστέκονται στο κάλεσμα του Μπάιντεν για πιο δραστικές αυξήσεις, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα είναι εύθραυστη.

Τα lockdown στην Ευρώπη

Η απειλή συντονισμένης διάθεσης κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων lockdown που σχετίζονται με τον κορονοϊό στην Ευρώπη, έχουν σταματήσει την κούρσα των τιμών του πετρελαίου. H τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφεται γύρω από τα 79,30 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά επτά και πλέον δολάρια από το ανώτατο επίπεδο τιμής που καταγράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρη η ακριβής ποσότητα πετρελαίου που θα διατεθεί συνδυαστικά από τις παραπάνω χώρες στην αγορά, αλλά αναλυτές της Citigroup εκτίμησαν την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να είναι «της τάξης των 100 ως 120 εκατομμυρίων βαρελιών ή μεγαλύτερη. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να διαθέσουν από 45 μέχρι 60 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματά τους, σύμφωνα με τη Citi.

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει τον ΟΠΕΚ+ να επανεκτιμήσει αν μπορεί να συνεχίσει την παρούσα τακτική των σταθερών αυξήσεων των ποσοτήτων στην αγορά, δήλωσε ο Τζόζεφ Μακμόνιγκλ, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ για την Ενέργεια (IEF), που έχει την έδρα του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Αν προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή, θα το πράξουν εξαιτίας απρόβλεπτων εξωτερικών παραγόντων, όπως τα λοκντάουν στην Ευρώπη, η οποιαδήποτε διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων και διακυμάνσεις στη ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών τζετ» πρόσθεσε ο ίδιος. Το IEF είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός υπουργών Ενέργειας, συμπεριλαμβάνοντας τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία.

Σύντομα θα έχει πλεόνασμα

Η αύξηση των περιστατικών μόλυνσης από την COVID στην Ευρώπη υποστηρίζει πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο, που δήλωσε ότι η αγορά, θα έχει σύντομα πλεόνασμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα μέλη του ΟΠΕΚ που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο αύξησης της παραγωγής τους, ενδέχεται να προτιμήσουν και να διατηρήσουν την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα ή ακόμη και να τη μειώσουν.

Η αποδέσμευση κρατικών αποθεμάτων θα μπορούσε εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ», δήλωσε ο Τρόι Βίνσεντ, αναλυτής των τάσεων της αγοράς στην DTN.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στη διάθεση αποθεμάτων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στο μεταξύ, Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρότρυναν χθες τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποδεσμεύσει αργό πετρέλαιο από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) και να επιβάλει προσωρινά απαγόρευση στις εξαγωγές του πετρελαίου προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ